CSOK-os lakást akarsz? Nem sok pénzre számíthatsz 3 gyerek nélkül.

Csak a 3 gyerekes, tehetősebb családok vagy a 3 gyereket vállaló, magas jövedelműeknek valódi segítség a CSOK, a túlnyomó többség sokkal kevesebbet kap, mint ez az első két csoport – írta a GKI Zrt. friss összefoglalójában. A lakásdrágulást így sokan nem tudják ellensúlyozni, ami az Otthontérkép adataiból is kiderül.

Az Otthontérképen hirdetett lakások egy kisebb részén jelent meg az az információ, hogy igényelhető a CSOK-támogatás. A feladott lakások túlnyomó többségénél azonban hiányzik ez, pedig igény biztos lenne rá. Csakhogy egy meglehetősen szűk körre találták ki a CSOK 10+10 konstrukciót, ami a maximum 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra és legfeljebb 10 millió forintos kedvezményes hitelre utal. A GKI mostani összegzése szerint a többség ennél jóval kisebb támogatást kap: 1 gyermek esetén 600 ezer forintot, 2 gyermek esetén pedig 1,4 vagy 2,6 millió forintot, attól függően, hogy használt vagy új lakás vásárlására kívánják azt fordítani.

Kiskunfélegyházán ilyen CSOK-os lakást is vehetünk. Több infóért kattints a képre!

Érdemes megfigyelni, hogy mire elég az így kapott pénz: 2017 végén egy lakás megvétele anyagilag megterhelőbb volt, mint 2015-ben. Használt, 60 m2-es lakással számolva az átlagos növekedés 1,9 millió forint, míg egy új lakás esetén ez az összeg 2,3 millió forint a KSH adatai alapján. Mindezt úgy, hogy az áfa-csökkentés miatt az áraknak csökkenniük kellett volna (3,3 millió forinttal). A CSOK bevezetése óta végbement áremelkedés mind a használt, mind az új lakások esetében meghaladja az 1, illetve 2 gyermek után felvehető támogatást.

Hiába növekednek a nettó átlagjövedelmek, továbbra sem tudnak lépést tartani a lakásárakkal, az olló tovább nyílik. Az Otthontérkép számításai szerint 2017-ben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz átlagosan 20 millió forint kellett, tehát, ha mellé tesszük a hivatalos átlagos nettó jövedelmet, akkor világosan látható, hogy megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben jóval rövidebb volt, 6,8 év, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20%-kal, a lakásárak viszont 40 %-kal emelkedtek.

Miskolcon kínálják ezt a CSOK-os lakást. Több infóért kattints a képre!

Az áremelkedés a leginkább keresett lakásméretre is erős hatással van. A leginkább keresett, 25-32 millió forintos árkategóriába tartozó ingatlanok alapterülete egy év alatt 3 négyzetmétert csökkent. Ez annyit jelent, hogy míg 2016 utolsó negyedévében ezért a pénzért átlagosan 60 négyzetmétert kaptunk, addig 2017 ugyanezen időszakában már csak 57 négyzetmétert. Az lakásberuházókkal folyamatosan szoros kapcsolatot tartó Otthontérkép tapasztalatai szerint ez az irány vélhetően a következő 3-5 évben folytatódni fog, így fél szoba úgymond eltűnhet, vagyis legalább ennyivel kisebb ingatlanra telik majd a potenciális vásárlók többségének.

A GKI mindezzel összefüggésben rámutatott: a kereslet bővülésére a piac mennyiségi bővüléssel és áremeléssel reagált. A lakásépítési engedélyek száma 2015-höz képest 2017-re megduplázódott, míg az átadott lakások száma 81%-kal ugrott meg. Ugyanakkor az új építésű lakások ára 12%-kal, míg a használt lakásoké 18%-kal emelkedett.

A budapesti XIII.kerületi Babér utcában is hirdetnek új CSOK-os lakásokat. Több infóért kattints a képre!

Az előbbi annak fényében különösen feltűnő, hogy közben az áfa-kulcs 22 százalékponttal csökkent (ez elvben 17%-kal mérsékelte az árnövekedést). Vagyis a lakáspiaci intézkedések ösztönző hatását erőteljesen rontotta a lakásáraknak nagymértékű emelkedése. A váratlan és gyors CSOK bevezetés miatt az építőipari infrastruktúra nem tudott alkalmazkodni a megnövekedett kereslethez.

Gyömrőn egész elfogadható áron adnak új CSOK-lakásokat. Több infóért kattints a képre!

A meglévő kapacitásokat nagyrészt már lekötötték az EU finanszírozta beruházások, amit a 100%-os költségvetési előleg is lehetővé tett. Ennek következtében a kínálat, különösen a lakóparki lakások mennyiségi növekedése elmaradt attól a lehetséges bővüléstől, ami egy ilyen mértékű állami intézkedéstől, mint a CSOK, elvárható lett volna.

Így egy alapvetően pozitív elgondolás a kapkodás és az átgondolatlan döntések miatt igencsak felemás eredményeket hozott, sokkal inkább az építőipart, semmint a lakásvásárlókat, lakásépítőket támogatta. Ráadásul nem lehet tudni, hogy mi lesz 2020-ban az új lakások áfa-jával – fogalmazott a gazdaságkutató társaság.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)