Hiába nőtt az Ön bére, másfélszer gyorsabban drágultak a lakások

Hiába emelkednek a keresetek, ez vajmi keveset nyom a latban a lakásvásárlás szemszögéből – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményéből. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13%-kal emelkedett, addig a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18%-kal növekedett csupán egy esztendő leforgása alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé a 2017-es keresetekre vonatkozó elemzését, melyből világosan kiderül, hogy egy év alatt a bruttó és nettó átlag kereset 13%-kal emelkedett, így előbbi majdnem elérte a 328 ezer forintot, utóbbi pedig a 218 ezer forintot a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül. Az Otthontérkép friss összegzése szerint a kínálati lakásárak azonban átlagosan 18 %-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet és eleve magas bázisról indultak.

Kicsit hosszabb időtávot vizsgálva megállapítható, hogy 2015 júniusa óta a bruttó átlagkereset kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel és stagnálásokkal együtt összességében 33%-kal lett magasabb. Habár tavalyelőtt tavasszal egy fél éves „nyugalmi” időszak következett be, ezt követően a keresetek ismét emelkedni kezdtek, majd egy hullámvölgy következett, melynek a végéhez a tavalyi ősszel értünk el, amióta folyamatos a felfelé ívelés.

Az átlagkereseti statisztika azonban önmagában nem sok mindent árul el a társadalom és általánosságban a lakosság helyzetéről. Ezt támasztja alá az is, ha a kereseti statisztikákra rávetítjük a lakásárak változását a 2015 júniusa óta eltelt időben.

Az Otthontérkép szakértői szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig a béremelkedések 33%-kos növekedésével szemben a kínálati lakásárak kétszer annyira, 66%-kal emelkedtek. Idén további 5-8 százalékos drágulás várható, a beruházók ugyanis kénytelenek áthárítani durván megugrott költségeiket. A béremelkedés pedig a kormány bejelentése szerint is alacsonyabb ütemű lesz, mint 2017-ben volt, vagyis tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Az ingatlanár-emelkedés mutatkozik meg abban a trendben is, hogy manapság egyre inkább ismét az agglomeráció felé fordulnak az emberek. Az Otthontérkép Csoport adatai szerint azzal egy időben, hogy növekszik a főváros környéki települések népessége, 2 év alatt 48%-kal emelkedett az itteni lakások és 23%-kal a családi házak ára. Ez a nagy érdeklődés márpedig annak tudható be, hogy a fővárosban a lakásárak már elérték azt a plafont, amit a háztartásokba befolyt összegből még ki lehet fizetni.

„A lakásárak emelkedése nemcsak a lokáció, de a típus függvénye is” – magyarázta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakember kiemelte: míg a tégla és a családi házak a keresetekkel nagyjából hasonlóan mozogtak és 2,5 év alatt 36%-kal emelkedtek, addig a panellakások elképesztő árváltozáson mentek keresztül. 2015 júniusa és 2017 júniusa között nagyjából ívesen emelkedtek, tavaly nyáron azonban kilőttek, visszaestek, majd ismét növekedni kezdtek, minek köszönhetően 2017 őszén már 77%-kal kerültek többe ezek az otthonok 2015 nyarához képest.

Az árak és a keresetek összefüggésében nem lehet szó nélkül elmenni a bérleti díjak mellett sem. Habár előrejelzések szerint a bérleti díjak megálltak egy igen magas árszínvonalon, vagyis már nem emelkednek tovább, mégis, általánosságban elmondható, hogy az emberek a nettó fizetésük nagyjából 30-35%-át költik a lakhatásukra, ami korántsem mondható egészségesnek.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)