Így is felújíthatod a lakást (és még spórolsz is)

A lakásfelújítás nem két filléres tétel, viszont szinte biztos, hogy rendszeresen gondolsz rá te is. Legyen szó akár egy tisztasági festésről vagy a nyílászárók cseréjéről, mindig akad valami, amire ráfér a javítás. Adunk most néhány tippet, hogy pénz híján hogyan érdemes belefognod a felújításba úgy, hogy az esetleg még pénzt is hozzon.

Mondhatni szerencséd van, ha már nem várhat tovább a lakás felújítása, de éppen pénz híján vagy. Ma már olyan lakásfelújításra is fordítható, szabad felhasználású személyi kölcsönöket igényelhetsz fedezet és önerő nélkül a bankoktól, amelyek a korábbi évekhez képest sokkal kedvező törlesztőrészletek mellet fizethetők vissza az alacsony jegybanki alapkamat és az impozáns gazdasági környezet miatt.

Mit jelent ez? A Bank360 hitel szakértői szerint a 2012-2015 körül tapasztalt 20-25 százalékos THM-ek helyett most akár 10 százalék körüli THM-mel is találsz olyan kölcsönt, amit felhasználhatsz az otthonod szépítésére.

A személyi kölcsön kalkuláció szerint például a bármilyen felújításra elkölthető 3 500 000 forintos kölcsönt 60 hónapos futamidőre az Erste adja az egyik legolcsóbb kamatozással: a Most Extra személyi kölcsön fix kamatozású, tehát nem kell tartanod a törlesztő emelkedésétől, a THM pedig 8,88 százalék. Ez havi 70 951 forintos törlesztőrészletet jelent.

Kölcsönből pénzt keresni

A legjobban úgy használhatod fel ezt a pénzt, ha olyan korszerűsítésre költesz, ami hosszú távon pénzt is spórol neked, például csökkenti a rezsid, mert hatékonyabban használ fel energiát. Ilyenek például:

  • Napkollektorok felszerelése, amivel a villanyszámlán foghatsz havonta
  • Nyílászárók cseréje, szigetelés: hatékonyabban fűthetsz, tehát alacsonyabb lesz a fűtésszámla
  • Szintén a fűtés hatékonyságát segíti, ha korszerűsíted a fűtésrendszert. Ez ugyan akár több millió forintos beruházás is lehet, de hosszú távon mindenképp megtérül.
  • Dolgok internete, okosotthon-megoldások, amelyekkel hatékonyabban használhatod ki az energiafogyasztó berendezéseidet.

Ügyesen forgatva a bank pénzét, a felújítás már a következő hónapban pénzt spórolhat neked. Ráadásul, ha az így megtakarított összegből a havi részleteken felül még elő is törleszted a hitelt; hónapokkal, vagy akár évekkel hamarabb fizetheted vissza a kölcsönt, így megúszva a kamatfizetést.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

Egyre többen kezdenek rájönni, hogy mekkora szemfényvesztés volt a mostani kormánypárt osztogatása az áprilisi választások előtt.

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció?

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

De legalább folyik víz a csapból.

© 2022 (v2.202102)