Vegyek vagy ne vegyek napelem rendszert?

A napelem rendszerek mellett sokkal több érv szól, mint ellene, de ez tényleg megéri? Érdemes megfontolni bizonyos tényezőket. Mutatunk párat!

Mi szól a napelem mellett és ellen?

Előnyként megemlíthető, hogy a napelem megújuló energiaforrást használ, ami  soha nem fogy el. Ebből az is következik, hogy szinte mindenhol igénybe vehető. A működésük során nem szabadulnak fel káros anyagok sem. Az árakat illetően pro és kontra érvek is felsorolhatók, igaz drága a rendszer, de a beruházás megéri hosszútávon. Egy újabb pozitív érv, hogy egy jól megírt pályázat során pénzügyi segítséget is lehet kapni.

Hátránynak nevezhető a már említett költségvetés, de ugyanígy a napelemek tájolása és a időjárási feltételek is. Mindezek kisebb problémákat okozhatnak, de minden megoldható még szomorú időjárás esetén is.

10 fontos útravaló:

  1. Fontos végiggondolni, hogy általában mennyi áramot fogyasztunk és ez milyen költségekkel jár.
  2. Megfontolandó, hogy melyik cégtől, ki szereli és állítja be a rendszert. Lehet, hogy elsőre több pénzt szükséges költeni az elemekre és a kivitelezőre, de aztán nyugodtan, hosszútávon lehet használni.
  3. A ház tájolása is egy fontos tényező. Ha ez nem megfelelő, akkor további helyeket kell keresni. Ha ez mégis találó, akkor ügyelni kell a háztetőkre is, hiszen szinte bármilyen típusra felszerelhető, csak vigyázn kell a dőlésszögre, amelynek optimális foka 25 és 35 közötti. Mindez meghatározó tényként jelenhet meg a napelemek termelésének kiszámításánál. Országunkban 1 KW-os fotovoltaikus rendszerrel számolva 1050 és 1250 kilowattóra között van.
  4. A napelem rendszer fűtésre is alkalmas, ha be van szerelve az adott helyiségekbe bármilyen villamos fűtő eszköz, bár ez a megoldás annyira nem előnyös főleg télen.
  5. Áramszünet esetén ugyanúgy a napelemes rendszerrel rendelkezőknek sincs áramuk, hiszen az inverter védelmi rendszere is lekapcsol ilyenkor.
  6. A napelem rendszerek megtérülése attól függ, hogy az illető igénybe vesz bizonyos támogatást vagy sem. Ha  saját erőből fektet be, akkor körülbelül 8, vagy akár 10 év alatt termelik vissza a befektetési árat.
  7. Engedély szükséges a helyi áramszolgáltatótól, ahol részletezni kell a tervezetet, műszaki adatokat, dokumentációkat a villamos hálózat áramtermelési befogadásáról.
  8. Az invertert, mint fontos elemet is szükséges engedélyeztetni. Az olcsó inverter hamarabb tönkre mehet. Sokszor pedig az áramszolgáltatók is meghatározzák ennek használati formáját.
  9. Esetek, amikor nem engedélyezik: középfeszültségű csatlakozással rendelkezőknek, ideiglenes szerződés esetén, ha a becsatlakozási  teljesítmény kisebb, mint a csatlakoztatni kívánt kis erőmű, ha a szerződés a szolgáltatóval nem érvényes és ha alfogyasztói jogviszonyban van a hely.
  10. Többlettermelés esetén az elszámolást a szolgáltatóval együtt kell intézni. Ők segíthetnek a napelem rendszerekre vonatkozó szabályok mélyebb értelmezésében. Általában az elszámolási időszakban jelzik, hogy épp a havi, vagy az éves elszámolás előnyösebb a helyben történő villamosenergia-előállítás miatt.

A fogyasztott és visszatáplált energiamennyiségek esetében szaldó képzésével határozzák meg a rendszerhasználati díjak elszámolását. Ha éves szinten fogyasztásunk meghaladja a közcélú hálózatba táplált áram mennyiségét, akkor a rezsidíjat a kettő különbözete alapján kell megfizetni. Ha a kettő megegyezik, akkor csak az éves díjakat kell megfizetni.

Ha a fogyasztás kisebb, mint a visszatáplált energia mennyisége, szintén csak az éves díjat számolják fel, azonban ha számlaképesek vagyunk, a termelt többlet energiáért kifizetést kérhetünk. A szolgáltató kifizeti ezt, de a bevételre ÁFA és a jövedelemre nyereség vonatkozik, tehát jövedelemadó kötelezettség kötődik hozzá.

A feltételek nagyjából ugyanazok az ELMŰ, az ÉMÁSZ, az EON és az EDF DÉMÁSZ szolgáltatóknál. Igénybejelentőt kell leadni, majd előzetes felmérés jön. A szerződés megkötése után díjmentesen kicserélik a mérőórát, majd a telepítővel közösen beüzemelik a rendszert.

Budapesti napelem rendszeres ingatlanok

Az alábbi, alsórákosi lakás lakói egyedi berendezési és kényelmi kellékeket szereltek fel otthonukba, ami nem csak a hangulaton dobott, hanem gazdaságos megoldásoknak is bizonyultak.  A tetőterasz felén egy 7 KW-os (kb. évi 300ezer Ft termelési kapacitás) napelem rendszer van. A rendszer képes megtermelni az elektromos berendezések üzemeltetéséhez, a lakás hűtéséhez és fűtéshez szükséges teljes áram mennyiséget.  Az ingatlan egyedi víz, gáz és villany mérővel rendelkezik, gazdaságos a fenntartásra van kialakítva. További képeket a lakásról a fotóra kattintva láthatsz!

Budapesti ház napelemes rendszerekkel

A Lónyai telepen levő családi ház is napelemmel van felszerelve, ami a villamos energia költségeket csökkenti.  Felújítás során a világítási rendszert modern led világításra cserélték.  A háznak szuper a kertje, ahol nagy teraszt is kialakítottak. Mellette egy fedett kerti grillező rész van,  a kert végében pedig egy teljes gépészettel ellátott medence is található. További képekért kattints a fotóra!

napelem rendszer

Az orbánhegyi ingatlan épületgépészeti felszereltsége magas színvonalú. A ház alagsorában napelemes temperálású beltéri medence van kialakítva, szaunával és jacuzzival. További képekért kattints a fotóra!

napelem

Tehát gondold végig, figyelj minden apró kis részletre, majd vágj bele! Megéri!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Viktor reménykedik:  "Alexandra jól halad, néztem a számokat"

Orbán Viktor reménykedik: "Alexandra jól halad, néztem a számokat"

A fővárosban folytatódott a Fidesz-elnök, kormányfő kampánykörútja.

Komoly bevásárlással született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója

Komoly bevásárlással született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója

Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait.

Esze ágában sincs kivonulnia a Sparnak

Esze ágában sincs kivonulnia a Sparnak

Tavaly a 2022-höz hasonló mértékű veszteség jött össze, de folytatják a hálózat bővítését és a magyar kkv-k termékeinek bevonzását. 

Ilyen is van: lehúzta a rolót Mészáros Lőrinc cége

Ilyen is van: lehúzta a rolót Mészáros Lőrinc cége

Bezárta mindkét fióktelepét a leggazdagabb magyar által tulajdonolt 2Rule sportruházatot forgalmazó Magyar Sportmárka Zrt.

© 2024 (v2.202102)