Ezért éri meg profi kezelőre bízni a kiadó lakásokat

Az elmúlt egy évben több ezerrel nőtt a befektetésre vásárolt lakások és nyaralók száma. A tulajdonosok növekvő arányban bízzák profi kezelőkre az ingatlant, mert megéri nekik.  Várható, hogy újabb vállalkozások indulnak ebben az üzletágban – derül ki az Otthontérkép Csoport friss összefoglalójából.

Budapesten az új építésű lakások vevőinek 40-45 százaléka befektetési céllal szerez ilyen ingatlant. Nem ritka, hogy egy vásárló egyszerre két-három lakást is megvesz, s ezzel tovább növeli a tulajdonában lévő lakóingatlanok számát – derül ki az új lakóparki projektek értékesítési trendjeit vizsgáló Otthontérkép Csoport összefoglalójából.

Az így összeállt portfolió (általában 4-5 lakás vagy ennél több) kezelését már nem érdemes saját erőből elvégezni, hanem megfontolandó a bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott, jó referenciával bíró profira bízni. A portfólióban természetesen az új lakásokon kívül lehetnek korábban vásárolt használt, majd felújított lakások is, különösen Pesten jellemző, hogy a befektetők mindkét típusból tartanak.

A bérbeadási piac első fecskéi az Airbnb-üzlet felfutásával jelentek meg, úgy 4-6 évvel ezelőtt. Ezek kiválóan kihasználták a befektetők növekvő étvágyát, viszont jellemzően csak rövid távú kiadást végeztek-végeznek.

 

lakaskezelo cegek

Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem maga kezeli az ingatlanjait, akkor egy havi kb. 100 ezer forintért bérbe adott lakás esetén 8-12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak. Ezért cserébe felhajtják a potenciális bérlőket (online és közösségi médiafelületeket felhasználva), előzetesen megszűrik őket. Ezen kívül beszedik a bérleti díjat, kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, elvégeztetik a takarítást, a kisebb javításokat, karbantartásokat, és rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára.

“Vidéken és a nyaraló övezetekben még gyerekcipőben jár ez az üzletág. Pedig, például a Balatonnál és közvetlen vonzáskörzetében, égető szükség lenne ilyen szolgáltatókra, mert az elmúlt két évben nagyon beindultak a lakásberuházások, s a következő pár évben újabbak is kezdődnek ” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. A szakértő utalt rá, hogy néhány éven belül akár ezer új lakás épülhet. Hévízen most fejeződött be egy jelentősebb lakópark építése, Keszthelyen, valamint a déli part több településén is lesznek beruházások. A legnagyobb kereslet a 25-30 millió forintos új építésű apartmanok iránt mutatkozik, melyeket igen könnyű kiadni is.

“Erősödőben van a nyaralópiacon egy olyan vevői réteg, amelynek módjában áll 25-40 millió forint közötti, vagy még magasabb összeget nyaraló vásárlására költeni. Közülük sokan megértik, hogy nem érdemes vesződni a kiadással, s érdemes profikra rábízni a lakáskezelést” – mondta Mayer Róbert, a hévízi Lotus Residence lakópark értékesítési és bérbeadási felelőse.

A Lotus Residence-nél is profi cég végzi a bérbeadást és a lakás kezelését, erről még több infót itt talál.

A szakember szerint a nyaralótulajdonos kétféle módon gyarapíthatja pénzét: a/ megegyezik a beruházóval, hogy utóbbi egy fix összegért, kb. havi 100-180 ezer forintért legalább két évre visszabérli tőle az ingatlant vagy b/ a beruházó a bérleti díj 25 %-áért üzemelteti azt, ebben az esetben nem fix az összeg, hanem attól függ, hogy menyiért tudják bérbe adni a nyaralót.

“Mivel Budapesten több beruházásnál is részt vettem a bérbeadás menedzsment előkészítésében, tapasztalatból tudom, hogy mit várnak el a vásárlók. Azt, hogy levegyük a vállukról a terhet, ne kelljen bajlódni sem az ingatlanokkal, sem a bérlőkkel, s egy tisztes hozamot érjenek el. A profi lakáskezelők pont ezt segítik munkájukkal.” – tette hozzá Mayer Róbert.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Itt a fordulat: visszalépett egy főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid javára

Szentkirályi Alexandra azonban továbbra is versenyben marad.

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

A magyar babák biztos kézbe kerülnek - a Mészáros Csoport megveszi a Brendont

Teljes egészében a Talentishez kerül a Brendon Holding. Az akvizíció elsődleges célja, hogy a márka magyar kézben maradjon.

Az UniCredit Bank nem jelentett pénzmosásgyanús esteket

Az UniCredit Bank nem jelentett pénzmosásgyanús esteket

Az MNB összesen több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságai miatt.

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH ki is számolta

Már Nagy Márton is sejtette, most a KSH ki is számolta

A benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál – jelentette első ízben a Központi Statisztikai Hivatal.

© 2024 (v2.202102)