Így lesz sokkal könnyebb és olcsóbb a lakásfelújítás

Több, mint 2 évig újítottunk egy családi házat, visszabontottuk nyílászáró nélküli falakig, majd a főként saját munkával elkészített belső munkálatokat követően, külső szakemberekkel végeztettünk szigetelési, tetőcsere, napelem telepítési és fűtéskorszerűsítési munkálatokat. A lakásfelújítás tapasztalatait az alábbi pontokba szedtük.

Saját munka vagy külső szakember?

Ebben a kérdéskörben a munkaóránk értéke és a pénzügyi lehetőségeink segítenek dönteni. Sok kiadás merül fel a felújítás alatt, de sose tévesszük szem elől, az idő tényezőt sem. Ha más megcsinálja sokkal hamarabb és például már korábban kiadhatóvá válik, akkor lehet, hogy mégsem drágább az, ami elsőre drágábbnak tűnik.

 

Spórolási tippjeink saját munka esetére:

  1. Mentesítsd a mestereket: Sokszor lehet spórolni azon, hogy segédmunkás feladatokat megcsináltok akár a barátokkal, akár a családdal. Mi kiszedtük például a meglévő nyílászárókat, kibontottunk barátokkal falakat (jó buli is volt). Le lehet áztatni a tapétát, lehet falakba csöveknek helyet vésni, burkolatot felszedni, nyílászárót kiszerelni, csak hogy néhányat említsek.
  2. Rakd össze részekből: volt olyan, hogy egy tükrös tolóajtót raktunk össze üveglapból és tükörfóliából, mert annyival drágább lett volna megvenni, de így spóroltunk a házilag felszerelt polcokon is. Akkor még inkább indokolt barkácsolni, ha nem, vagy csak nehezen lehet a termékhez jutni, mert például egyediek a méretei.
  3. Ha már beleteszed a saját munkád, akkor ne az eszközökön spórolj: nehéz a felújítás kiadásainak fullasztó tengerében még nélkülözhetőnek tűnő eszközökre költeni, de gondolj arra, hogy mennyivel több idő és vesződés rossz eszközökkel, vagy eszközök nélkül dolgozni! És ezek jellemzően olyan alapvető eszközök, amelyekre később is szükség lehet.

Szépen felújított, eladó lakás a belvárosban. Több infóért kattints a képre!

Spórolási tippjeink külső szakember megbízásának esetére:

  1. Anti szezonálisan dolgoztass: A mostani konjunktúrában különösen igaz, hogy érdemes az alacsonyabb terheltségű időszakban megbízni a szakembereket. Nyílászárót az asztalosunk szavaival élve mindenkinek ősz végén/tél elején jut eszébe cserélni, kicsit nyugodtabb időszak február környékén van. Érdemes, ha van lehetőség ezt a szempontot is figyelembe venni, hogy ha jobb árat nem is tudunk elérni, de legalább találunk valakit aki elvégzi a munkát. Klímát se nyár elején próbáltassunk meg szereltetni.
  2. Versenyeztesd meg a nagyobb értékű vásárlásaidat: Nagyobb értékű beszerzéseknél sokat lehet spórolni, a gyártók személyes/emailes megkeresésével és versenyeztetésével. Például, amikor a nyílászárót cseréltük, akkor 15 helyre küldtünk (egy bővebb körből leszűkítve) ajánlatkérést, a legalább fele nem is válaszolt (mára lehet még rosszabb ez az arány), az ajtóárak és az ablakárak pedig még pár évvel ezelőtt is nagyon szóródtak, a legalacsonyabb ajánlatnak a legmagasabb, a háromszorosa volt, pedig milliós tételről volt szó. Ennek is időigénye van, keresgélni cégeket, kapcsolatot teremteni, összehasonlítani az ajánlatokat, mindenki döntse el, mi számára a nagy tétel.
  3. Légy felkészült és ne szégyellj alkudni, a listaár csak egy viszonyítási pont: Saját beszerzés esetén nagy mennyiséget érdemes venni egy szakboltból: ha egy szakboltban, otthagyunk több százezer/millió forintot, akkor egyedi kedvezményeket lehet elérni. Mi azt csináltuk, hogy pontosan kinéztük milyen típusú terméket szeretnénk, annak kinéztük a legjobb online árát, és egyben megvéve a sok szanitert, víz- és fűtésszereléshez szükséges termékeket elértünk 10-15-20%-os árengedményt.
  4. Mi történik, ha csúszás van? A megrendelésnél mindig foglaljátok írásba a legutolsó teljesítési határidőt, amennyiben akkorra nem teljesül, akkor kérj magasabb műszaki színvonalú terméket, többlet szolgáltatást, ingyenes karbantartást. Az időzítésnél fontos, hogy mindig hangsúlyozd ki, hogy milyen fontos, hogy időben befejeződjön a munka – mert egymásra épülnek a folyamatok, vagy kidobnak az albérletből – mert gyakran próbálják az esetleges lebetegedések, vagy egyéb okból történő csúszások esetén azt a munkát sorolják hátrébb, ahol „inkább” érzik, hogy ezt megtehetik.
  5. Nem mindig olcsóbb, ami közel van: Ebben az országban olyan kicsik a szállítási távolságok, hogy egy, az ország másik részén lévő szakember se biztos, hogy felárat kér, hiszen össze tudja szervezni más munkáival a tiédet. Így ki lehet nyugodtan terjeszteni a keresést az egész országra.
  6. Csekkold le a céget: Két hasznos oldal van, amin hivatalosan meg lehet nézni egy cég múltját. www.e-beszamolo.hu, itt meg tudod nézni, milyen befektetett tőke mellett, milyen eredménnyel, mennyi bejelentett emberrel dolgoztat egy cég. www.e-cegjegyzek.hu: itt pedig meg tudod nézni, mikor hozták létre, mi a tevékenysége, felszámolás alatt áll-e, és egyes cégformák esetén azt is, hogy ki a tulajdonosa. Ismerősök tapasztalatait is érdemes megkérdezni, hogy milyen cég hírében áll.
  7. Garancia: Nagy értékű eszköznél, kivitelezésnél mindig térj ki a garanciára: hány év, milyen feltételek esetén lehet érvényesíteni, mi szokott lenni a leggyakoribb meghibásodás. És teljesítési és garanciavállalási igazolást is írass alá a kivitelezővel, hogy biztosan ne tudjon „elfutni”.

Jól sikerült a felújítás ennél az eladó Attila úti lakásnál. Több infóért kattints a képre!

Spórolási tippek termékekkel kapcsolatosan:

  1. Teljes élettartam költségeket mérlegelj: Mielőtt véglegesen letennéd a voksod egy új eszköz beszerzése esetén az adott típusra, mindig kérdezd meg a karbantartási/ üzemeltetési és egyéb járulékos költségeket. Nem csak az a fontos, hogy a beszerzési költség mennyi, hanem az is, hogy milyen gyakran, mekkora díjért kell karbantartani, illetve mennyi a hasznos élettartama.
  2. Kifutó modell: Az egyel korábbi szériás, jó minőségű kifutó modell, sokszor ár/érték arányban a legjobb választás. Kifutó termék Legrand fém felfogatású villanykapcsolókat és konnektorokat szereltünk be, szintén jellemzően 50%-os kedvezménnyel.
  3. Az fizet sokat, aki kétszer fizet: Tapasztalataink szerint erősen igénybe vett dolgokból jó minőséget érdemes venni. Például csaptelepek esetében a közületekben/munkahelyen jól működő modellt érdemes választani (nyugodtan kérdezd meg ha találkozol a karbantartókkal).
  4. Add el a kibontott anyagot, vagy vitesd el ingyen: A tetőcserepet ingyen vitték el, de legalább nem kellett a sitt szállításért 40-50 ezret fizetnünk és cserépkályhához használják majd. A kiszerelt, még működő kazánt pedig sikerült jó áron el is adni, de eladtunk kádat, termosztátot, bontott fürdőszobaszekrényt, radiátort. És volt olyan fémáru is, amit a méhtelepre vittünk vissza.
  5. Mi az, ami még befektetésnek is jó? Egy családi házban a szigetelési költségre vetítve a legtöbb energia a födém szigetelésével spórolható meg. A padlás födémgerendái közé 60 nm-en hárman, három nap alatt lefektettük a 200 ezer forint alatti anyagköltségű 20+5 cm-es kőzetgyapotot, a megfelelő párazáró és fedőrétegekkel együtt, és ez azonnal érezhető volt a fűtésszámlán. További megtérülő beruházás a napelem is, de külső árnyékolókra is érdemes költeni.

Érdekes terek jöttek létre ebben az eladó Magdolna utcai lakásban. Több infóért kattints a képre!

Finanszírozás

  1. Használd ki a pályázati támogatásokat. Léteznek Uniós forrású és Önkormányzati támogatások is érdemes körülnézni. Amikor hozzánk először kijöttek a kazánomat javítani, azt mondták, hogy több baj van ezekkel a pályázatokkal, mint amennyi haszon van belőlük. Végül pályázati forrást választottam, és a számlák bekerülése és a regisztráció volt többletköltség. Nem bántam meg, mert ennek eredményeképp így mindenről számlám van, minden garanciális, minden jogszerű, és még olcsóbb is lett.
  2. Lakástakarék: Természetesen felújításra/korszerűsítésre/bővítésre is lehet használni a lakás-takarékpénztárak adókedvezményét. Ha valaki nem szeretne minimum 4 évig megtakarítani, akkor akár a lakás-takarékpénztáraktól is lehet felvenni kölcsönt, vagy megfelelő bankválasztással még utólag is betörleszthetőek a megtakarítások a kereskedelmi banki hitelekbe. Kisebb összegeknél könnyedén elérhető az „ingyen hitel”. Személyes közre működösömért keressen bizalommal.

Szerzőnk Fancsali Judit pénzügyi szakértő, az egyrolakettore.hu blog gazdája

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)