Nyócker: aki 1-2 éve nem járt erre, rá sem ismerne a környékre!

Több nagy ütemben történik a VIII. kerület megújulása. Most a Magdolna negyed van soron, ahol már számos befektető megjelent és az önkormányzat is nagyon gyors ütemben újítja fel a házakat, a környéket és számos intézmény és különleges hely is megnyitott – mondja Mayer Róbert, a környéken Simona néven két társasházat is fejlesztő cég vezetője.

– Hatalmas változásokon megy át a nyolcadik kerület. Milyen folyamatokat lát?
– Leegyszerűsítve három nagy ütemben történik a megújulás. A Corvin negyed projekt van a leginkább előrehaladott állapotban. Az szinte már készen van. Ezt követi a Magdolna negyed, ahol cégünk, a Mantra Development is fejleszti a Simona házainkat. Itt rajtunk kívül már számos befektető megjelent és az önkormányzat is nagyon gyors ütemben újítja fel a házakat, a környéket és számos intézmény és különleges hely is megnyitott. Aki 1-2 éve nem járt erre, rá sem ismerne a környékre!

És melyik a harmadik kerület-rész, amelyet felújítanak?
– Ez az Orczy negyed, de az érdemi munka itt csak nemrég kezdődött. A megújulás terén a Magdolna negyed előrébb tart. Ugyanakkor átfogó, kétmilliárdos fejlesztési programot hirdetett az önkormányzat az Orczy negyedre is. Alig tudjuk követni a fejlődést.

Józsefvárosi lakások

A Lujza utcai ház egyik lakásának nappalija. Több infóért kattints a képre!

A javulást konkrétan milyen jelekből lehet észrevenni?
– Mi már két nagy társasházat is építünk itt, de a Teleki tér és a Mátyás tér környékén még számos új társasház nő ki a földből, és a kezdeményezések stabilan működnek, mint például a Mátyás téren, a régi kesztyűgyárból kialakított közösségi hely. A fejlődést legjobban az árakban lehet észrevenni. Amíg korábban, az árugrás előtt négyzetméterenként 170 ezer forintért is lehetett lakásokat kapni, ma viszont már nagyon nehéz négyzetméterenként 350 ezer alatt használt lakáshoz jutni, de még sokmilliós felújítás is szükséges legtöbbször. A pesti belváros és az egyetemek közelsége miatt egyre több és több az a 18-25 éves, jól szituált pályakezdő, akik a belvárosi vagy akár a hatodik-hetedik kerületi, 30-40 milliós vételárakat, vagy havi 150-200 ezer forintos albérleti díjakat nem tudják megfizetni, de mégis közel szeretnének élni a főiskolákhoz, egyetemekhez, vagy épp a VI-VII. kerületi bulihelyszínekhez.

 

Ennyire bízik ebben a környékben?
– Az látszik, hogy Budapest belvárosi részein hihetetlen sebességgel zajlik a rehabilitáció: Palota negyed, Belső Ferencváros stb., pár év, és már itt sem fog semmi emlékeztetni a múltra. Egyre kevesebb a felújítatlan ház és folyamatosan fiatalodik a környék. Mi most keressük a harmadik telket itt, amire a harmadik társasházunkat felépítenénk. De az 2014-15-ös árakhoz képest most 3-4-szeresét kérik egy építési telekért! Már egy éve is sajnáltam hogy korábban nem vettünk több telket. Ma pedig azt sajnálom, hogy egy éve nem vettünk több telket, mert még ahhoz képest is emelkedtek az árak.

Családok is költöznek már ide?
Nálunk elsősorban a diákok szülei és a diákokra gondoló lakáskiadásban érintett kisbefektetők vásárolnak. Ők felismerték azt, hogy az áremelkedés aligha áll meg a mai szinten. Számukra ezek a lakások ugródeszkaként szolgálnak. Itt még bőven lesz értéknövekedés és ha később eladják ezeket a lakásokat az jó kezdet lesz egy nagyobb otthonhoz. Ráadásul a családosoknak is kezd megfelelni a környék. A népszerűbb XIII. kerületben 45 millió forint körül van egy két hálószobás családi lakás, még a középosztálybeli, új lakást keresők számára sem mellékes, hogy 35 vagy 45 millióért találnak otthont maguknak. Nagyon erős a vidéki családok érdeklődése is, hiszen egyre nő az árkülönbség a főváros javára: azaz, ha most nem vásárolnak lakást, lehet, hogy pár év múlva esélyük sem lesz, annyira elszaladnak az árak.

Honnan látszik még a fejlődés a nyolcadik kerületben?
– Onnan, hogy egyre több a trendi, valóban igényes módon felújított használt lakás, sorra nyílnak az olyan modern helyek, mint például MTRM kávépörkölő műhely a Tavaszmező utcában, a Loffice coworking a Salétrom utcában, illetve egyre inkább megtelik élettel a Kesztyűgyár és sok a hasonló fiatalos, lendületes kezdeményezés. Józsefváros rehabilitációja egy valódi sikertörténet. A különböző negyedek egyre jobban fejlődnek. Az, hogy kivehetjük a részünket a Magdolna negyed rehabilitációjából, nem csak remek lehetőség nekünk, de ezt mi szívvel és felelősséggel is kezeljük.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

© 2024 (v2.202102)