Azonnal csapj le ezekre az első lakásokra, mielőtt elhalásszák őket előled!

Kényelmes, szép, jó állapotú és praktikus – ezeket kell tudja egy igazi első lakás! Izgalmas és egyben félelmetes az az érzés, amikor az ember beköltözik első saját otthonába. Hogy könnyebb legyen megbirkózni a nehézségekkel összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot a lakásvásárlással kapcsolatban.

Érdemes olyat választani, ami jó állapotú

Talán ez elsőre nem tűnik olyan fontosnak, mondván, hogy “most beköltözünk, aztán jövőre felújítjuk”, de kezdő lakástulajdonosként sokat segíthet, ha olyan otthont választunk, amivel nem kell sokat macerálni az elején. Épp elég lesz felvenni a fonalat a számlákkal, közművekkel stb (igen, ezeket neked kell majd intézni), hidd el, nem hiányzik, hogy még a vízvezeték szerelőkkel is randizz minden második héten, mert valami nem stimmel a csövekkel.

Maradéktalanul megfelel ennek ez a VII. kerületi 40 négyzetméter lakás, ami egyedül (és kutyával) is szuperkényelmes, de ha néhány év múlva összeköltöznél valakivel, akkor is megállja a helyét. A Városliget melletti ingatlan egyébként világos és nagyon fiatalos, a kisebbik szobában pedig galéria is van. Az ingatlant néhány éve újították fel és klímával is felszerelték, így a nyári hőség miatt sem kell aggódni.

 

Számolj!

Az első lakás megvásárlása minden bizonnyal az első igazán nagy anyagi próbatétel. Nem szabad túlzásokba esni! Nézd meg a környék ingatlanárait, vesd össze a lakás állapotával és az esetleges extrákkal és aztán mérlegelj. Mennyit tudsz félretenni havonta? A szüleid tudnak-e támogatni? Hitelképes vagy-e, ha igen, mekkora törlesztőt tudsz bevállalni? És még folytathatnánk a megválaszolandó kérdések sorát. Érdemes egyébként ilyen esetekben rutinos lakásvásárlók, “vénrókák”, esetleg szakemberek véleményét is kikérni, biztosan tudnak majd segíteni, ha bizonytalan vagy.

Nagyon alacsony büdzsével sajnos nem kell csodát várni. Ne legyenek illúzióid, a Budapesten a belsőbb kerületekben 20 millió alatt max egyszobás garzont lehet találni. Itt van például ez a 24 négyzetmétere apró otthon, ahol ugyan a a cuccaid jó részéről le kell mondanod, mert nem fog beférni, viszont belefér a 20 milliós keretbe és még jó állapotban is van.

 

A praktikusság legyen a fő vezérelv

Hiába csodaszép, ha 1,5 órát kell utazni a suliig vagy a munkahelyig. Triviális, de a döntésedben a praktikum kell hogy a legfontosabb szerepet játssza. Keress olyan otthont, amiben jól érzed magad, a saját igényeidet kielégíti és még anyagilag is vállalható. Ne a tökéletes lakást keresd, hanem azt, ami a te igényeidhez mérten a lehető legjobb választás. És ami még nagyin fontos, ha azt érzed megtaláltad, akkor gyorsan csapj le rá, mert pillanatok alatt elhalásszák előled!

Persze ha nem számít a pénz, akkor kicsit könnyebb a helyzet, a méregdrága lakások ugyanis hemzsegnek a piacon. Jó, persze a tízmilliókért cserébe szuperdizájnt kapsz majd. Mint ebben a 2 szobás lakásban, ami a Marint Parton várja új lakóját.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)