Jönnek a tűzjelző tapéták!

Habár a tapéták ma még leginkább dekorációs célt szolgálnak a Curbed cikke szerint a jövőben akár tűzjelző funkciót is betölthetnek. A Shanghai Institute of Ceramics kutatói olyan újfajta tapétát fejlesztenek, ami grafén-oxidot és hidroxi-apatitot tartalmaz, így égésgátló és képes érzékelni és jelezni a tüzet.

Tűz esetén a tapéta igen kritikus, hiszen nagyon hozzájárulhat a tűz terjedéséhez.  Erre a problémára keresi a megoldást a fent említett kutatócsoport. Professzor Ying-Jie Zhu és csapata két összetevő alkalmazásával tudta elérni a szuperképességet. Az egyik a hidroxi-apatit, ami egyébként a fogakban és a csontokban is előfordul, a másik pedig a grafén-oxid. Utóbbi különleges tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten jó szigetelő, a hőmérséklet emelkedésével azonban vezetővé válik, minek köszönhetően tűz esetén képes a jelet eljuttatni a riasztóig.

A kutatók tervei szerint a tűzálló, tűzjelző tapéta különféle színekben és mintával is kapható lesz majd.

Sajnos erre a tapétára még jó ideig várni kell, a tűzvédelem kérdését azonban nem szabad elhanyagolni. A szakemberek szerint a leggyakrabban égő cigaretta, gyertya vagy valamilyen elektromos berendezés meghibásodása okozza a bajt, de az sem ritka, hogy főzés közben történik a baleset. A néhány ezer forintos tűzjelzők akár életet is menthetnek, így nem érdemes ezek beszerzésén spórolni.

Ma már néhány ingatlanhirdetésben is feltűnik, hogy az építtetők, lakók erre a szempontra is gondoltak. Itt van például ez a kecskeméti családi ház, hol 5 kiállásos tűzvédelmi csap gondoskodik tűz esetén a megfelelő vízellátásról.

 

 


© 2021 (v150.202005)