Jönnek a tűzjelző tapéták!

Habár a tapéták ma még leginkább dekorációs célt szolgálnak a Curbed cikke szerint a jövőben akár tűzjelző funkciót is betölthetnek. A Shanghai Institute of Ceramics kutatói olyan újfajta tapétát fejlesztenek, ami grafén-oxidot és hidroxi-apatitot tartalmaz, így égésgátló és képes érzékelni és jelezni a tüzet.

Tűz esetén a tapéta igen kritikus, hiszen nagyon hozzájárulhat a tűz terjedéséhez.  Erre a problémára keresi a megoldást a fent említett kutatócsoport. Professzor Ying-Jie Zhu és csapata két összetevő alkalmazásával tudta elérni a szuperképességet. Az egyik a hidroxi-apatit, ami egyébként a fogakban és a csontokban is előfordul, a másik pedig a grafén-oxid. Utóbbi különleges tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten jó szigetelő, a hőmérséklet emelkedésével azonban vezetővé válik, minek köszönhetően tűz esetén képes a jelet eljuttatni a riasztóig.

A kutatók tervei szerint a tűzálló, tűzjelző tapéta különféle színekben és mintával is kapható lesz majd.

Sajnos erre a tapétára még jó ideig várni kell, a tűzvédelem kérdését azonban nem szabad elhanyagolni. A szakemberek szerint a leggyakrabban égő cigaretta, gyertya vagy valamilyen elektromos berendezés meghibásodása okozza a bajt, de az sem ritka, hogy főzés közben történik a baleset. A néhány ezer forintos tűzjelzők akár életet is menthetnek, így nem érdemes ezek beszerzésén spórolni.

Ma már néhány ingatlanhirdetésben is feltűnik, hogy az építtetők, lakók erre a szempontra is gondoltak. Itt van például ez a kecskeméti családi ház, hol 5 kiállásos tűzvédelmi csap gondoskodik tűz esetén a megfelelő vízellátásról.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat. Az alapok vagyona tavaly meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot is, ami bő 50 százalék emelkedés.

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

A légiközlekedésbe is bekavar az izraeli-iráni csetepaté.

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Itt egy újabb jele annak, hogy felpörgött a kampányhajrá a június 9-i választások előtt.

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Nem minden felhőtlen a hazai cégek számára.

© 2024 (v2.202102)