7 tipp, hogy kire bízzuk kiadó lakásunkat

Ha berobban a jó idő, a tavaszi albérletkereső szezon, többen nézelődnek. Mivel nagy a kereslet, főként a szép állapotú kiadó lakások iránt, nem egyszerű hosszú távra megbízható albérlőt találni. Most a bérbeadók szempontjait vesszük sorra, 7 tippünk következik.

Milyen tippeket tudnánk javasolni a tulajdonosoknak a legmegfelelőbb albérlő megtalálására? A teljesség igénye nélkül lássunk néhány fontos gondolatot.

1.

Törekedjünk arra – esetleg a hirdetésben is tüntessük fel – hogy hosszú távra, minimum egy évre keressünk lakásunknak lakót. Olyat, aki hosszabb időre keres magának új életteret és gondoskodna is lakásunk állapotának megőrzéséről, beleértve a rendet és tisztaságot is.

2.

A félreértések és a jogi nehézségek elkerülése okán, mindig kössünk minden részletre kiterjedően bérleti szerződést. A bérleti szerződés mindig jó alapot szolgáltathat az esetleges nézeteltérések jogi tisztázása kapcsán. Az óvatosabbak közjegyző előtt foglalják okiratba a szerződést, valójában azért, mert ilyenkor könnyebben „ki lehet tenni” a nemfizető, rongáló, stb. bérlőt.

3.

Nagy jelentősége van annak is, hogy a lakásunk milyen állapotban van, hol található (főváros esetén a kerületek, sőt, azok egyes részei, között is nagy különbségek vannak) és milyen áron hirdetjük azt. A felújított, szép állapotban és viszonylag magas árral meghirdetett lakások iránt nyilván általában komolyabb szándékú, megbízható bérlő jelöltek érdeklődnek. A lélektani határ a fővárosban egy kis garzon esetén 80-90 ezer forinttól felfelé kezdődik. A lepukkant, havi 50-60 ezerért kínált lakásokra bizonytalan egzisztenciák, zűrös egyének lesznek a „vevők”.

4.

Mint írtuk az előbb: a kiadási ár önmagában egy nagyon érzékeny, de mégis lényeges pont. Ha lakásunk felújított állapotban van és jó környéken, akkor sokkal tágabb keretek között határozhatjuk meg a bérleti díjat, mintha egy lelakott, rosszabb környéken lévő ingatlant szeretnénk kiadni. Egész más lesz az érdeklődők köre.

5.

A megállapodás részét képezi és a bérleti szerződésben is mindenképpen rögzíteni kell a kaució mértékét. Nyugodtan javasolható és elkérhető a bérlőtől a két havi kaució. Ez az esetleges károkozás, vagy nem fizetés kapcsán biztosítékot nyújthat a bérbeadónak. Az első havi bérleti díj (előre!) és a kéthavi kaució a jellemző. Tehát egy 100 ezer forintos havi díjú lakásba 300 ezer forinttal lehet Budapesten beköltözni.

6.

Nem javasolt, hogy hozzájárulásunkat adjuk ahhoz, hogy albérlőnk állandó vagy akár ideiglenes céllal bejelentkezzen a bérelt lakásba. Ebből számos félreértés vagy jogi nehézség is származhat.

7.

És talán a leglényegesebb a végére: hagyatkozzunk a megérzéseinkre az albérlők személyét illetően! Mindig az első benyomás számít: ha első ránézésre szimpatikus, megbízható az érdeklődőnk és el tudnánk képzelni vele a hosszú távú együttműködést, akkor jöhet az üzlet. Ha némi rossz érzésünk van, de hamar elhessegetjük, akkor ne menjünk bele a kiadásba, keressünk jó kifogást és adjuk ki olyannak, akinél jó érzésünk van a találkozáskor. De még ez esetben is legyünk következetesek, szelíden, de mi irányítsuk a tárgyalást, ne nagyon tegyünk indokolatlan gesztusokat, engedményeket, mert könnyen a „fejünkre nőhet” a másik.

Itt egy jó példa arra, ha egy lakás szép állapotú és jó közlekedési adottságokkal rendelkezik. Ez az igényesen felújított lakás a XVI. kerületben található, I. emeleti, 60 nm-es, 1 és két fél szobás. Bérleti díja 160.000 Ft/hó.

A szintén zöldövezeti Nagyzuglóban is találtunk egy két szobás, 51 nm-es kiadó lakást, amely teljeskörűen felújított és elegánsan bútorozott, valamint gépesített. A bérleti díja nem mondható barátinak, 170.000 Ft/hó.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Egy év kellett hozzá, de hivatalosan is a Kreml mellé költözött vissza Budapestről a Nemzetközi Beruházási Bank.

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

© 2024 (v2.202102)