Megújulókat a te házadra is? Egy kis matekkal lehetséges

Nagyot spórolhatunk a rezsiköltségeken, ha a „hálózat” mellett a megújuló erőforrásokat is felhasználjuk és az energiaszükségletünk egy részét ezekből a tartalékainkból rendezzük, például napkollektor útján. De honnan szerezzünk az átalakításra pénzt?

Ma már nem túl meglepő látvány, ha egy-egy családi ház tetején is ott látjuk a napkollektorokat, de akkor sem lepődünk meg, ha az újépítésű lakásokban inkább a geotermikus energiákat használják fűtésre. Az ilyen „zöldházak” azért még messze vannak attól, hogy teljesen rezsimentesek legyenek, ám az biztos, hogy akár a felére is lefaraghatjuk a havi kiadásokat, ha minden lehetőséget kihasználunk.

 

Persze sokakat elriaszt a zöldberuházások árcédulája, még annak ellenére is, hogy az évek alatt azért jóval olcsóbb lett a technológia. Egy kis számolgatással viszont egyértelművé válik: most akár szabad felhasználású személyi kölcsönből is megérheti fedezni az átalakítást, ha éppen nem áll rendelkezésünkre elég pénz.

A Bank360 hitelszakértői szerint a nagyon alacsony kamatkörnyezetben kifejezetten olcsón juthatunk megbízható, kiszámítható kamatozású kölcsönhöz a korábbi évekhez képest, akár már 12 százalék alatti THM-mel. Ha például 3 000 000 forintra lenne szükségünk, az Erste Most Extra személyi kölcsönt 11,09 százalékos THM mellett is felvehetjük 5 éves futamidőre. A törlesztőrészlet 63 726 forint, azonban, ha a kölcsön összegét például fűtésrendszer korszerűsítésére költjük, havonta akár tízezer forint feletti összegeket spórolhatunk. A pénzügyi szakértők szerint gyorsabban megszabadulhatunk a kölcsöntől, ha a rezsiszámlán megspórolt pénzt is beleforgatjuk a tartozásba előtörlesztéssel, így akár hónapokkal korábban is teljesen visszafizethetjük a kölcsönt és élvezhetjük az új rendszer adottságait.

A cikk megjelenését támogatta a Bank360.


© 2021 (v150.202005)