Nem tetszik a környezet, amiben élsz? Változtass rajta!

Közhely ugyan, de ha jobban belegondolunk, van valami abban, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy egy barátságosabb városban éljük. A curbed.com 101 “apróságot” gyűjtött össze, amik megszépíthetik a saját és a környezetünkben élők mindennapjait. Ebből szemezgettünk néhányat (igyekeztünk lehántolni a rózsaszín amerikai mázat és olyan ötleteket válogatni, amiket akár itthon is meg lehetne valósítani)!

Számtalan módja létezik annak, hogy valamit tegyünk magunkért és a környezetünkért. Ezek jellemzően nem költséges dolgok, nem kell mást tenni, mint kicsit megerőltetni magunkat, felállni a kanapéról és a siránkozás helyett körbenézni és legalább azon javítani, amin lehet.

Csinálj ingyenes, nyilvános könyvtárat az utcán!

Habár a könyvtárba járási szokások sokat változtak az elmúlt évtizedben, a könyvek iránti szeretet még nagyon sok emberben buzog. Egy kis ingyenes, nyilvános utcai könyvtárka könnyedén összehozhatja az olvasás szerelmeseit, akár kis közösséget is kovácsolhat belőlük.

Dokumentálj!

Az utcán sétálva örökítsd meg annak szépségeit, így az utánad jövő nemzedék láthatja majd milyen volt az élet korábban. Oszd meg a közösségi oldalakon fotóid és élményeidet, hogy mások is láthassák milyen szuper helyen élsz!

Szedj fel még egyet!

Azoknak, akik nem tartottak még városban/lakásban kutyát vagy macskát, azoknak valószínűleg nagyon fura lesz a curbed.com tippje, miszerint: a saját kutyád sétáltatása közben szedj össze minden alkalommal plusz egy kutyagumit, így hozzájárulhatsz a park tisztán tartásához.

Gondold tovább a lakásod

Elképesztően sok közösségi célra használhatod a saját lakásod, még akkor is, ha picike, hiszen, ha jókor és jó célra veted be, akkor a mérete nem fog számítani. Hogy mit csinálhatsz? Rendezz minikiállítást vagy éppen közösségi főzést, melynek produktumát felajánljátok a rászorulóknak. Ezek igazán nem nagy dolgok, de sokat hozzáadhatnak a saját és a körülötted élők életéhez.

Játssz!

Ahogy Johan Huizinga is megállapítja Homo Ludens, vagyis játékos ember című könyvében: “az emberi kultúra a játékban, játékként kezdődik és bontakozik ki”. Ebből kiindulva a játszóterek egy város életében igen fontos szerepet töltenek be. Számtalan módon gondoskodhatunk erről a közösségi térről, kezdve onnan, hogy ügyelünk annak tisztaságára, egészen addig, hogy mi magunk is részt veszünk a felújításában. Helyezz el játékokat a város különböző pontjain, a gyerekjátszótér tervezésébe pedig magukat a gyerekeket is vond be!

Bemutatunk néhány igazi városi kecót, amik tökéletes helyszínei lehetnek ilyen közösségi tervek megszületésének!

Felújított lakás Erzsébetvárosban

 

Eladó lakás a VIII. kerületben

Fiatalos lakás a VII. kerületben

 

© 2021 (v2.202102)