Felújítandó lakásra vadásznak Lipótváros szívében – mert megéri

A pesti belváros szívének számító Lipótváros középső és déli utcáira fáj nagyon sok befektető foga. Főleg azért, mert a megvett és felújított lakásokat könnyen, magas áron kiadhatják és egy későbbi eladáskor jelentős árnövekedéssel is számolhatnak.

Ha Pest legszűkebb központjáról van szó, sokan csak a Váci utcát és környékét említik, noha lakáspiaci szempontból ugyanilyen fontos és érdekes is a hivatalos Belváros szomszédja, Lipótváros is, benne a Parlamenttel, a Szabadság térrel, a banknegyeddel és délebbre a Deák térig húzódó utcákkal.

Nagyon sok ebben a körzetben a felújított klasszikus bérház, amelyeknek egy jelentős részét lakásirodáknak vagy cégközpontoknak használják. Akad itt több, igazán reprezentatív lakás is és nagyon sok úgynevezett nagypolgári lakás. Kevés az új építés, hisz legfeljebb bontással lehet teret kialakítani, viszont nagyobb lendületet kaptak a tetőtér beépítések.

Az V. kerületnek ez a része igen aktív, a keresleti oldalon mindenképpen. Az Otthon Centrum szerint a teljes kerületi adatok alapján 2017 végén a használt lakások egy négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért (2850 EUR/négyzetméter) volt, míg az új építésű vagy teljes felújításon átesett lakások ennél lényegesen magasabb, 1,4 – 1,8 milliós négyzetméteráron keltek el (4515 – 5800 EUR/négyzetméter). A felújítandó otthonokat átlagosan 800-900 ezer forintért kínálják négyzetméterenként és kb. 1,5-1,7 millióért teszik ki a piacra felújítás után. S hiába növekednek a felújítási költségek a durván dráguló munkaerő és az alapanyagok miatt, még így is 20-30 százalékos haszonnal lehet tovább adni a minőségi lakásokat, zömmel külföldieknek, főleg oroszoknak és kínaiaknak.

A befektetők azonban egyre kisebb palettáról válogathatnak, hiszen a tulajdonosok nem nagyon akarnak megválni lakásaiktól, nyilván további áremelkedésre számítanak, illetve már most is kiadják az ingatlanjaikat. Az Otthontérkép becslése szerint idén eddig további 3-5 százalékos emelkedés volt a kínálati árakban 2017 végéhez képest és ez az ütem az év hátralévő hónapjaiban is fönnmarad. Ezt az magyarázza, hogy a kereslet töretlen a felső kategóriás, kimagasló minőségben felújított, egyedi szolgáltatásokat is nyújtó ingatlanok iránt.

Nézzük meg azért közelebbről, hogy Liptóvárosban idén májusban milyen áron szeretnének vevőt találni a tulajdonosok. Arra jutottunk, hogy vannak bizonyos gócpontok: ilyen a Bazilika, a Szabadság tér, a banknegyed és a Dunához közeli utcák, illetve ezek közvetlen környéke. Érdemes alaposan átböngészni a táblázatot, már akit érdekel az, hogy kb. mennyit is érhet most a lipótvárosi lakóingatlana.

LIPÓTVÁROSI KÍNÁLATI ÁRAK – 2018 május
(Millió HUF/nm)
utca ár
Szabadság tér 2,0-2,2
Aulich utca 1,4-1,6
Zoltán utca 1,3-1,6
Október 6. utca 1,1-1,7
Zrínyi utca 1,2-1,4
Szent István tér 1,4-1,9
Hold utca 1,0-1,2
Széchenyi utca 1,7-2,1
Széchenyi rakpart 2,0-2,3
Dorottya utca 1,5-2,2
Kossuth tér 1,6-1,7

 

Az említett értéknövekedés ugyan számottevő és sok befektetőt ösztönözhet a mégoly magas ár ellenére is a vásárlásra, Budapest eme kiemelt övezete még mindig elmarad a régió néhány fővárosának hasonlóan központi körzeteitől.

Gellérthegyi ház

Prágában a numbeo.com és több, prémium ingatlant közvetítő internetes oldal adatai szerint a belvárosban 1,2 millió Ft/négyzetméter, a külső kerületekben 784 ezer Ft/négyzetméter a lakások átlagos ára. A történelmi belvárosban és persze a vár körzetében, a folyó túloldalán 1,4-1,7 millió forint a jellemző ár, de találni 2 milliósat is.

Pozsonyban a centrumban 1,1 milliós az átlagár, a kijjebb lévő körzetekben 600-800 ezer forint közé esik. Csehországban az elmúlt két évben 13, Szlovákiában 4-6 százalékkal emelkedtek az átlagárak.

Budapesten a portfolio.hu idén tavaszi jelentése szerint az V. kerület egyik részét képező Belvárosban a prémium szegmensben az átlagárak alulról súrolják az egymillió forintot, vagyis e tekintetben dobogósok vagyunk. Ugyanakkor a magyar főváros egyértelműen felzárkózik a visegrádi országok fővárosaihoz és a prémium szegmensben lassan közelít Bécshez is – az átlagos lakások tekintetében azonban az átlagos árszint még jóval alatta marad az osztrák fővárosnak. A Duna House szerint 2018 áprilisában az összes szegmenst figyelembe véve az átlagár 560 ezer forintról 640 ezer forintra emelkedett a Belvárosban.

Mindezek a lakások bérbeadása miatt is fontos adatok. Idén az első három hónapban a főváros egészében 120-130 ezer forint között volt a havi átlagos lakbér, négyzetméterre vetítve átlagosan 2800-2850 forintot kellett fizetni. Az V. kerületben ennél sokkal magasabb értékeket látni már évek óta. Idén tavasszal havi 550-800 ezer forintos díjakat kérnek a 90-120 nm-es, kitűnő állapotú lakásokért, de természetesen vannak ennél további 10-20 százalékkal magasabb összegek is, vagyis 5-6 ezer forint sem ritka négyzetméterenként.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

Egyoldalúan emeli meg dolgozói bérét a kecskeméti Mercedes

A béremelés mellé jár még egymillió forint prémium, emelt vakációs juttatás is - de ez sem volt elég a szakszervezetnek.

Lopott képből dolgozott a magyar kormánypropaganda

Lopott képből dolgozott a magyar kormánypropaganda

Egy punkegyüttes képét használták fel a dollárbaloldalozó plakáthoz, Ön szerint fizettek érte?

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Az ügyészség részleteket közölt a Magyar Péter hangfelvétele kapcsán indult nyomozás állásáról.

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Jót tett a februári turisztikai statisztikának a szökőnap és a kellemes időjárás is. 

© 2024 (v2.202102)