Erre kell nagyon odafigyelni a lakásbiztosításnál

Sokan azt hiszik, hogy egy lakásbiztosítással csak a kötéskor szükséges foglalkozni, ezt követően minden a biztosító dolga. Ez azonban nem így van. Mutatjuk, mire kell odafigyelni, hogy évekkel később is a megfelelő biztonságban tudjuk ingatlanunkat és ingóságainkat.

Az elmúlt években az új építések és a lakásvásárlások számának emelkedésével összhangban a kihelyezett hitelek és a CSOK igénylések száma is jelentősen növekedett. Mindkét esetben a folyósítás feltétele a lakásbiztosítás megléte. Az utóbbi 5 évben a lakásárak is jelentősen emelkedtek, közel másfélszeresére. Azonban érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a forgalmi és a biztosítási, azaz újjáépítési érték között.

Az ingatlanárak növekedése alatt mindig a forgalmi érték változását értjük. Egy lakásbiztosítás kötésénél azonban az a fontos, hogy az adott ingatlan és ingóság értékének, valamint biztosítási kockázatainak megfelelő védelmet nyújtson, kár esetén a kártérítés összege a helyreállítás, vagy az újrabeszerzés költségeire nyújtson fedezetet. Ehhez szerződéskötéskor pontosan meg kell határozzuk a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékét, vagyis a biztosítási összeget, ami a kártérítés felső határa.

 

Tehát nem a forgalmi értéket, hanem azt az értéket kell meghatározni, amelyből kár esetén az ingatlan a kárt megelőző állapotba visszaállítható, helyrehozható vagy a vagyontárgyak pótolhatók.

A szerződéskötéskor a szerződő feladata, hogy a biztosítani kívánt vagyontárgyakat megfelelő értéken határozza meg, ezt követően pedig a szerződés évenkénti indexálása biztosítja a szerződés értékkövetését. Az évenkénti értékkövetés biztosítja azt, , hogy még évek múltán is kár esetén a vagyontárgy értékének megfelelő kártérítést nyújthassa a biztosító. Erre szükség van, hiszen például az utóbbi 1-2 évben nemcsak a forgalmi értékük nőtt a lakásoknak, hanem a lakásépítési költségek is lényegesen megemelkedtek, csak tavaly 7%-kal 2016-hoz képest, és az utóbbi hét évben több mint negyedével (27,5%).

Azonban azt is fontos kiemelni, hogy az évenkénti indexálás nem biztos, hogy elegendő a biztosított vagyontárgyak változása vagy értéknövekedése esetén. Nemcsak gyarapodhat a vagyon, hanem az ingatlan esetében értékemelkedést jelent egy nagyobb volumenű beruházás is, mint például a hozzáépítés, tetőtérbeépítés, korszerűsítések, felújítások. Az is változást jelent, ha újabb műszaki cikkek, a korábbinál értékesebb bútorok kerülnek a háztartásba.

Fontos, hogy a kötés időpontjában még megfelelőnek számító biztosítási szerződés is időközönként karbantartást igényel. Az ügyfél érdeke, hogy rendszeresen, legalább évente egyszer hasonlítsa össze a szerződésben szereplő biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyai értékével, és ha szükséges, akkor kezdeményezze a szerződés módosítását.

Ha végiggondoltuk, hogy mennyivel növekedett ingatlanunk vagy ingóságaink értéke az érvényben levő otthonbiztosításunkban szereplő értékhez képest, keressük fel a biztosítónkat vagy biztosítási tanácsadónkat és jelezzük módosítási igényünket. Ezt akár otthonról telefonon vagy online is meg tudjuk már tenni.

Érdekli, hogy mennyiért tudna lakásbiztosítást kötni? Kattintson ide.

(X)

A cikk megjelenését támogatta az Allianz Hungária Biztosító.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)