Az Őrség aranyai

Aprócska tájegység az Őrség, megannyi kulturális és természeti kincset rejt, idecsalva ezzel évről évre a turistákat. Aki már járt erre és kicsit is szereti a vidéki miliőt, az biztosan azonnal beleszeret a tájba és a mesebeli kis falucskákba. Megnéztük, milyen a lakáskínálat errefelé!

Nyugat-Magyarország egyik legszebb történeti és néprajzi tájegysége az Őrség, mely nevét a honfoglalás korában itt felállított határőrségről kapta. A környékre a szeres településszerkezet volt jellemző, ezek az 1-1 házból és melléképületekből álló egységek még ma is valamelyest jelen vannak.

Az itteni épületek helyiségeit kezdetben egy sorban helyezték el, a központi helyiség pedig a konyha volt. Ennek kiegészült változata az errefelé leginkább jellemző “kerített ház”, ahol a lakóépületet gazdasági épületekkel fogták közre, egy U alakot formálva. Lássuk, mi minden maradt vissza a régi jegyekből!

Felújításra váró gyöngyszem Őriszentpéteren

Az Őrség egyik legismertebb települése Őriszentpéter. Itt várja új tulajdonosát ez az 1948 négyzetméteres, összközműves telken elterülő ingatlan, mely lakóépületből és gazdasági épületekből áll. Habár a kínálati ár meglehetősen alacsony, 6 millió forint, ennek fejében azonban az épületek nem túl jó állapotúak, felújításra szorulnak. A lakóépület egyébként 1930 körül épült vályogból, egy nagy konyhából és két szobából áll.

 

Ivánci szépség

Habár az ingatlanhirdetés szövege meglehetősen kevés információt mond el a házról, az a képeken látszik, hogy egy korrekt kis családi házzal van dolgunk. Valójában nem is olyan kicsi családi házzal, hiszen 200 négyzetméteres lakótérrel rendelkezik, ami egy rendezett kerttel egészül ki.

 

Igazi tornácos ház Kondorfán

Egy igazi különlegesség ez a század eleji tornácos házikó Kondorfán, az osztrák határ mellett! A jelenlegi tulajdonosok megőrizték az autentikus jegyeket, miközben a kor igényeinek megfelelően update-elték a tartalmat. És ami a legjobb: a ház berendezése eredeti őrségi gyűjtés, ami igény szerint akár maradhat is.

 

Óriási birtok Szalafőn

Két lakóépület is található azon a több mint 6700 négyzetméteres birtokon, amit Szalafőn kínálnak eladásra. A nagyobb épület jelenleg családi otthonként üzemel, a kisebbik, 92 négyzetméterest turisztikai célokra tartják fent.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

© 2024 (v2.202102)