Új távlatokat nyit a 3D nyomtatás: minden ember feje fölé kerülhet tető

A hajléktalanság problémája mostanában igen központi kérdés. Nem csoda, hiszen évről évre növekszik azok száma, aki valamilyen oknál fogva az utcán kénytelenek élni. Ez a probléma azonban egyáltalán nem lokális, hiszen a Földön csaknem egymilliárd ember hajtja álomra a fejét a “szabad ég alatt”. Ez a kritikus helyzet több innovátor fantáziáját is beindította már, így született meg a gondolat, hogy a 3D nyomtatást akár e borzasztó helyzet felszámolására is lehetne alkalmazni.

Az ICON innovatív építészeti technikákkal foglalkozó vállalkozás létrehozott egy olyan 3D nyomtatót, amivel házakat lehet nyomtatni. Ez egy óriási lépés, hiszen egy földszintes, 55-75 négyzetméteres ingatlan kinyomtatásához kevesebb mint 24 órára van szükség, a költségek pedig megállnak 4000 dollárban, vagyis valamivel több mint 1 millió forintban.

Alacsony ára miatt kiváló lehetőség lehet a mélyszegénységben és fejlődő régiókban élő emberek számára, éppen ezért a vállalat egy 100 menedékházra vonatkozó megbízást is elnyert El Salvadorban. Ennek prototípusát Austinban építette fel, ez az első 3D nyomtatással készült engedélyezett otthon Amerikában. Ezt például 48 óra alatt építették fel úgy, hogy a nyomtató csupán takarékon üzemelt. Építőanyaga beton, így elég erős és képes állni az időjárás okozta csapásokat is. És ami a legjobb, az építkezés nem jár hulladékkal!

Az El Salvadorban készülő otthonok méretükben megegyeznek majd a prototípusával, viszont személyre szabhatóak és a lakók véleményét is kikérik arról, hogy nekik milyen kialakítás lenne praktikus az életvitelükhöz. Annyi biztos, hogy minden épületben lesz 1-2 hálószoba, fürdőszoba zuhanyzóval és wc-vel, illetve egy nappali.

Cikk forrása: zillow

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Még mindig lehet pályázni innovatív egészségügyi projektekkel

Még mindig lehet pályázni innovatív egészségügyi projektekkel

Még öt napig adhatják le pályázatukat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által kiírt Egészségértés Díj 2023-ra jelentkező egészségügyi intézmények és civil szervezetek.

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

© 2023 (v2.202102)