Vannak jó garzonok is a piacon

A piacon minigarzonként általában a 15 és 25 négyzetméter közötti összkomfortos lakásokat értik. A minigarzonok nagyon keresettek: egy felújított, látványosan berendezett és háztartási gépekkel felszerelt egyszobás kislakás négyzetméterára ma már jóval meghaladja a környék átlagárait. Csábító ajánlat lehet egy alacsony árú és fenntartási költségű ingatlan, főleg, ha jó helyen is van, de nem árt különösen körültekintőnek lenni! Számtalan jogi bukfenc állhat a vásárlás útjába.

A minigarzonok egyik komoly hátránya, hogy gyakran leválasztott lakások, sok esetben raktárból, üzlethelyiségből, pincéből, mosókonyhából, tetőtérből alakítják ki ezeket. Vásárlás esetén nem árt jó előre tisztázni az ingatlan státuszát: felmerülhetnek ugyanis jogi problémák, például a társasház közös tulajdonában áll és nincs bejegyezve külön albetétként, így külön címe sem lehet az új tulajdonosnak. Amennyiben a lakás nem felel meg bizonyos jogszabályi követelményeknek, használatba vételi (lakhatási) engedélyt sem kaphat, e nélkül pedig hitel sem vehető fel vásárlásra.

A diszkomfort-érzetet csak igényes felújítással és átgondolt berendezéssel lehet ellensúlyozni. Komolyabb lakberendezési áruházak külön helykímélő, ötletes megoldásokat kínálnak kislakás-tulajdonosoknak. IKEA-s vagy teljesen egyedi okos berendezési megoldások külön vonzerőt jelenthetnek. Aki pedig már beköltözött egy minigarzonba, élvezheti annak minden előnyét: könnyű takarítani, minimális holmi fér el benne, így nincs hely felesleges tárgyaknak. Alacsony a rezsi és soha nincs az az érzése az embernek, hogy eltéved a saját lakásában.

Számtalan „minilakás”-ként, „garzon”-ként hirdetett ingatlant lehet találni az ingatlanpiacon – ám a fővárosban 10 millió forint alatt már többnyire csak önkormányzati lakás bérleti jogát cserélnék el a bérlők, vagy éppen egy romhalmazt, esetleg végrehajtás alatt álló lakást árulnak. Sokan keresnek felújításra váró szoba-konyhát, akik csak ilyen alacsony áron tudnak lakást venni, főleg külső kerületekben. Ilyenből is bőven akad — a fővárosban 10-15 millió forintért, vidéki nagyvárosokban már 5-7 millió forintért –, amire persze igényektől és lehetőségektől függően még nem árt rákölteni 1-2 milliót. Jelenleg még így is olcsóbb megoldás, mint akár egy lakótelepi panellakás.

Egyetem közeli lakások

A VIII. kerületi Simona ház 2-ben (Lujza utca) ilyenek lesznek a diákoknak szánt nappalik. Szerencsére van még pár jó ár-értékű lakás közel az egyetemekhez. Több infóért kattints a képre! 

A belsőbb kerületek lakberendezési magazinjaiba illő minigarzonjait többnyire városi fiatalok, hipszterek keresik, akik a jó lokáció és alacsony fenntartási költségek miatt választják ezt a megoldást. Ők keveset vannak otthon, ezért az életterük nem ide összpontosul. Ugyancsak ezt a piacot célozzák meg a rövid távú lakáskiadásra szakosodott tulajdonosok. Mint minden izgalmas, jelentős hozammal kecsegtető piac, ez is megteremtette a saját specialistáit. Vannak befektetők, akik kifejezetten a lepukkant, olcsón megszerezhető kislakásokra utaznak, azokat megveszik, felújítják, berendezik és jelentős haszonnal tovább adják.

Így aztán akad szép számmal felújított, szállásként hosszabb vagy rövidebb időre, bérbeadásra vagy akár igényes külföldinek értékesítésre szánt mini ingatlan is. „Ezek ára fekvéstől és a felújítás igényességétől, a berendezéstől függően, jellemzően 20-40 százalékkal meghaladja a környék átlagos négyzetméterárait. Budapest turisták által látogatott belső kerületeiben a minigarzonok négyzetméterárai túllépték az 1 millió forintot. De a főváros kevésbé felkapott helyein lévő, nem annyira igényesen kialakított egyszobás kislakások esetében is az olcsónak éppen nem nevezhető 500 és 800 ezer forintos négyzetméterár a jellemző.” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Naphegyen is találni egy 25 nm-es garzont, ami a kellemes hangulata mellett még egy csodás kilátást is elénk tár. Érdemes még több képet megtekinteni az ingatlanról!

eladó garzon

Terézvárosban is rábukkantunk egy igényes garzon lakásra. A 26 nm-es otthon modern lakberendezési elemekkel és jó infrastruktúrával is rendelkezik. Kiváló választás lehet!

eladó kis lakás

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)