Szerkezetkész, de hol van még a vége?

Olcsónak tűnnek, de lehet, hogy dupla annyi lesz mire befejezzük. No, mi az? Igen, a szerkezetkész házak. Most ilyeneket kerestünk.

A rendszerváltás után is lehetetlen volt telket, pláne kész családi házat vásárolni Budapest jobb kerületeiben – értem ezalatt a zöldövezetes, családias XIV., XVI., és XVII. kerületeket. Családunk nagyon megörült, hogy egy szerkezetkész házat talált az egyik agglomerációs településen. Ezt ugyan meg tudtuk venni, de nagyon kevesen számolnak azzal, hogy a félkész állapottól még nagyon messze van a teljesen kész állapot. Ezt mi sem gondoltuk végig, de beleszerettünk az ingatlanba.

A költségek nagyobbik hányadát (legalább felét, de inkább kétharmadát), akkor fizetjük meg, amikor a fűtésrendszert alakítják ki, a nyílászárókat kell megvásárolni, vagy a burkolatokat keressük a nappaliba és a fürdőszobába. Persze az építési költségekről beszélek. A telekár más tészta.

Budapesten, attól függően, hogy melyik kerületben van és mekkora az adott félkész ingatlan egymástól nagyon eltérő árakon vásárolhatunk. De a lényeg: úgy számoljunk, hogy végiggondoljuk mennyi készen egy új ingatlan, és abból számoljuk vissza az árat. Az eladóknak ne higgyünk, nem pár millió, pár tízmillió lesz egy ház befejezése! Ha csak a falak és a tető állnak, akkor a fővárosban négyzetméterenként akár 300-400 ezer forintos befejezési költséggel is kalkulálhatunk! De négyzetméterenként negyedmilliót számolhatunk akkor is, ha a nyílászárók már bent vannak, de a gépészet még nincsen.

Ez a pesthidegkúti 222 négyzetméteres félkész ikerház 48,9 millió forintba kerül. A nyílászárókat itt már berakták, ezzel a költséggel már nem kell kalkulálni. Azért is ennyi az ára, mert Budapest II. kerületében, zöldövezetben található. A kert éppen akkora (652 nm-es), amelyet kényelmesen, nem túl sok munka ráfordításával tudunk gondozni.

Az alábbi hatalmas, 420 nm-es, nyolc szobás és négy fürdőszobás családi ház a XVIII. kerület, Almáskert részén található. A ház kívülről kész állapotban van szigetelt és ki lett festve. Az ingatlan belülről azonban még teljes kialakításra vár, igaz a nyílászárókat már beépítették. Ez a nagy méretű családi ház panzió kialakítására is alkalmas. A vételár 57,5 millió forint.

Rákoshegyen, a XVII. kerületben is találtunk 36 millióért egy szerkezetkész házat, amely 150 nm-es, öt szobás. Itt még sok teendő lesz, mert a ház tető alatt van, de például még a nyílászárókat is meg kell vennünk.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ömlik az orosz gáz Európába, ki nem találná, ki az egyik fő vásárlója

Ömlik az orosz gáz Európába, ki nem találná, ki az egyik fő vásárlója

Rekordot döntött a Török Áramlat áprilisban.

Elképesztő pénzekből támadják Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Elképesztő pénzekből támadják Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Három hónap alatt több mint többszáz milliót égettek el a kormányzati propaganda szócsövei a közösségi médiában.

Ahol a legfinomabb málna terem

Ahol a legfinomabb málna terem

Jártak már Kosdon? Ez a kedves, 2500 fős község Váctól 7 kilométerre fekszik, a Naszály-hegy lábánál.

Lefejezi Orbán Viktor a budapesti Fideszt?

Lefejezi Orbán Viktor a budapesti Fideszt?

A hirek szerint megelégelte a sikertelenséget a pártelnök-miniszterelnök, teljes sorcsere jöhet a fővárosi közgyűlésben.

© 2024 (v2.202102)