Szerkezetkész, de hol van még a vége?

Olcsónak tűnnek, de lehet, hogy dupla annyi lesz mire befejezzük. No, mi az? Igen, a szerkezetkész házak. Most ilyeneket kerestünk.

A rendszerváltás után is lehetetlen volt telket, pláne kész családi házat vásárolni Budapest jobb kerületeiben – értem ezalatt a zöldövezetes, családias XIV., XVI., és XVII. kerületeket. Családunk nagyon megörült, hogy egy szerkezetkész házat talált az egyik agglomerációs településen. Ezt ugyan meg tudtuk venni, de nagyon kevesen számolnak azzal, hogy a félkész állapottól még nagyon messze van a teljesen kész állapot. Ezt mi sem gondoltuk végig, de beleszerettünk az ingatlanba.

A költségek nagyobbik hányadát (legalább felét, de inkább kétharmadát), akkor fizetjük meg, amikor a fűtésrendszert alakítják ki, a nyílászárókat kell megvásárolni, vagy a burkolatokat keressük a nappaliba és a fürdőszobába. Persze az építési költségekről beszélek. A telekár más tészta.

Budapesten, attól függően, hogy melyik kerületben van és mekkora az adott félkész ingatlan egymástól nagyon eltérő árakon vásárolhatunk. De a lényeg: úgy számoljunk, hogy végiggondoljuk mennyi készen egy új ingatlan, és abból számoljuk vissza az árat. Az eladóknak ne higgyünk, nem pár millió, pár tízmillió lesz egy ház befejezése! Ha csak a falak és a tető állnak, akkor a fővárosban négyzetméterenként akár 300-400 ezer forintos befejezési költséggel is kalkulálhatunk! De négyzetméterenként negyedmilliót számolhatunk akkor is, ha a nyílászárók már bent vannak, de a gépészet még nincsen.

Ez a pesthidegkúti 222 négyzetméteres félkész ikerház 48,9 millió forintba kerül. A nyílászárókat itt már berakták, ezzel a költséggel már nem kell kalkulálni. Azért is ennyi az ára, mert Budapest II. kerületében, zöldövezetben található. A kert éppen akkora (652 nm-es), amelyet kényelmesen, nem túl sok munka ráfordításával tudunk gondozni.

Az alábbi hatalmas, 420 nm-es, nyolc szobás és négy fürdőszobás családi ház a XVIII. kerület, Almáskert részén található. A ház kívülről kész állapotban van szigetelt és ki lett festve. Az ingatlan belülről azonban még teljes kialakításra vár, igaz a nyílászárókat már beépítették. Ez a nagy méretű családi ház panzió kialakítására is alkalmas. A vételár 57,5 millió forint.

Rákoshegyen, a XVII. kerületben is találtunk 36 millióért egy szerkezetkész házat, amely 150 nm-es, öt szobás. Itt még sok teendő lesz, mert a ház tető alatt van, de például még a nyílászárókat is meg kell vennünk.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

A légiközlekedésbe is bekavar az izraeli-iráni csetepaté.

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Itt egy újabb jele annak, hogy felpörgött a kampányhajrá a június 9-i választások előtt.

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Nem minden felhőtlen a hazai cégek számára.

A háború szele Velencét is megcsapta: mi történik a városban?

A háború szele Velencét is megcsapta: mi történik a városban?

Az Izraelt képviselő művész és kurátorok magánakcióba kezdtek a Velencei Biennálén: nem engedik be a látogatókat az ország pavilonjába.

© 2024 (v2.202102)