Szeretne egy telket a Holdon?

Miért ne vetődhetne fel ez a kérdés? Egyszer talán szükség lehet rá.

Szóval: tényleg szeretne telekhez jutni a Holdon? Nem lenne rossz, igaz? Ráadásul, ahogy egyes cégek űrkutatási projektjeit tekintjük, nem is tűnik olyan távolinak és futurisztikusnak ez a kérdés.

Sajnos van egy rossz hírem: a Hold mindenkié.

Magyarországon az 1967. évi 41. törvényerejű rendelet hirdette ki a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket” című, Moszkvában, Londonban és Washingtonban 1967. január 27-én aláírt szerződést.

Ezen nemzetközi egyezmény szerint a világűrt, beleértve a Holdat és más égitesteket, sem a szuverenitás igényével, sem használat vagy foglalás útján, sem bármilyen más módon egyetlen nemzet sem sajátíthatja ki. Ha pedig egyik nemzeté sem lehet, akkor annak egy állampolgára sem szerezhet rajta tulajdonjogot. A világűr, illetve az égitestek nem elfoglalhatók, rajtuk tulajdon nem szerezhető.

Talán annyi vigaszunk lehet, hogy a világűrben vagy valamely égitesten való tartózkodása idején a tagállam az illető objektum és személyzete felett megtartja a joghatóságot és az ellenőrzési jogot. Ergo, ha például országunknak is kedve lenne netán egy Rábát kilőni a világűrbe, annak területén picit otthon érezhetjük magunkat. Már amennyire ezt a körülmények engedik. Pacalpörkölt valószínűleg nem lesz.

Megint más kérdés a használat joga: itt valamennyi állam az egyenlőség alapján és a nemzetközi joggal összhangban minden megkülönböztetés nélkül szabadon kutathatja és használhatja az égitesteket, és az égitestek minden területére szabad a bejárás.

És ha azt kérdezik, hogy a jelen cikket miért írtam, vajon milyen esetleges reklámcélzat, avagy remélt megkeresés várható ez alapján? Nos, jelen esetben semmilyen. Csak úgy, az érdekesség kedvéért…

Szerzőnk dr. Hortobágyi Sándor ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Négyből már csak két szereplő marad júliustól, beolvad a Horizont.

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

Akár három órát is spórolhatnak, akik ezzel a járattal utaznak - most heti kétszer több lesz rajta a hely.

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

© 2024 (v2.202102)