Most kell a bankba rohanni, ha még olcsó hitelért akarunk lakást?

Júliusban több bank is emelt a jelzáloghitel-kamatokon. Ez a törlesztőrészletek növekedésével jár a változó kamatozású hiteleknél, de az emelkedés átszivárgott a rögzített kamatozású hitelek mutatóiba is. Véget ért az olcsó hitelek kora?

A hónap elején több bank jelzáloghitel-konstrukcióiban is emelkedést tapasztaltak a Bank360 hitelszakértői. Nem csak a 3-6-12 hónapos kamatperiódussal ellátott hitelek, de az 5-10 éves periódusú kölcsönök hitelkamata is emelkedett néhány konstrukciónál. Ez viszont azt jelenti, hogy a lakáshitelesek felkészülhetnek valami olyasmire, amit már jó ideje nem tapasztalhattak: a kamatnövekedéssel a törlesztőrészletek is emelkednek, hacsak nem végig fix kamatozású hitelt vettek fel.

Family signing home purchase contract on tablet

Mekkora összeggel nőnek a hitelek? A Bank360 elemzése szerint azoknak, akiknek ebben a hónapban van fordulónapjuk, néhány száz de akár 5-6 ezer forinttal magasabb törlesztőre is számíthatnak attól függően, hogy milyen lakáshitelük van. Ez azt jelenti, hogy az előző hónaphoz képest egy hosszú, 20 éves futamidőre felvet 15 millió forintos hitel esetében a teljes visszafizetendő összeg több mint 500 000 forinttal is megnőhet. A hitelkamatok emelkedése ráadásul nem tűnik átmenetinek: a Bank360 szerint egyre több jel mutat arra, hogy az olcsó hitelek korának vége és ismét a tartós kamatemelkedésre kell berendezkednünk.

Mit tehetünk, ha nem akarunk egyre többet és többet fizetni?

A pénzügyi szakportál szakértőinek három tippje van:

Most kell hitelért rohanni?

Óva int a hirtelen döntésektől a Bank360. Egy több millió forintos hitel felvétele évtizedekre meghatározhatja a családi költségvetést, ezért mindenképpen megalapozott döntésre van szükség és az ajánlatok összehasonlítására, hogy a legjobb hitelt válasszuk. Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy az elkövetkezendő időszak a nemzetközi bizonytalanságok és a kamatemelési ciklus indulásával a kamatok fokozatos növekedéséről szólhat, így idővel jelentősen nőhetnek a hitelfelvétel költségei.(X)

A cikk megjelenését támogatta a Bank360.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Viktorék szép csendben drasztikus lépést tehettek

Orbán Viktorék szép csendben drasztikus lépést tehettek

A Védelmi Tanács ülése után születhetett meg erről a döntés.

Érdekes számok a Yettelnél

Érdekes számok a Yettelnél

Évi 80 százalékos plusz.

Újabb hotelből dobták ki az MCC-s konferenciát, amelyen Orbán Viktor is szerepet kapna

Újabb hotelből dobták ki az MCC-s konferenciát, amelyen Orbán Viktor is szerepet kapna

A brüsszeli Sofitel sem kér a rendezvényből. 

Kivételes produkció a magyar kakaós csigáktól

Kivételes produkció a magyar kakaós csigáktól

Hamburger kontra joghurt.

© 2024 (v2.202102)