Meseházak a Wekerlén

Budapest XIX. kerülete egy külvárosias kertváros és lakótelep egyveleg, de van egy különlegesen szép színfoltja, ahol „meseház”-szerű épületeket találhatunk, ez a Wekerletelep, vagy röviden: a Wekerle. Nézzük itt mennyiért tudunk lakást venni manapság.

Talán nem mindenki tudja, hogy a népszerű Barátok közt sorozat is a patinás, különleges hangulatú Wekerletelepen játszódik, legalábbis a főcímben annak központi tere, egyik ikonikus épülete jelenik meg. A telep építése egyébként anno 1908-ban kezdődött, névadója, Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezésére, miután állami beruházásként megvásárolták a Sárkány család eladó birtokát.
A 19. század utolsó felében vidékről az emberek, az iparosodás hatására tömegesen Budapestre költöztek, munka reményében. Így tehát a főváros lakossága két és félszeresére nőtt, ezért igen sürgőssé vált a lakások építése, még az akkori külvárosokban, munkás-elővárosokban is, mint Kispest volt 1950 előtt. Ezen a területen 1925 végéig 1007 vidéki stílusú házat építettek Kós Károly vezetésével. A házakhoz tartoztak kiskertek is, amelyekben tudtak gazdálkodni, csakúgy mint vidéken. A gyárakban dolgozó munkásoknak iskolákat és óvodákat is építettek.

Ha ingatlanpiaci szempontból nézzük, akkor fontos, hogy az épületek műemlékvédelem alatt állnak, felújításuk csak ennek megfelelően lehetséges.

A telepen található lakások – a különleges hangulat és a szép, felkapott lokáció miatt – ma is igen magasan tartják az árukat. Egy 80 nm-es, három szobás, tetőtér beépítéses lakás egy családi ház árába kerül itt: 55 millió forint. A házrész legalább felújított állapotú és egy épp elfogadható méretű, 200 nm-es saját kerttel rendelkezik.

 

Azután ugyanitt egy földszinti, jóval kisebb lakás, 45 nm-es (két szobás) 25,8 millióért keresi új tulajdonosát. Az ingatlanhoz egy könnyűszerkezetes tároló és egy mini kert is tartozik.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

Mely boltok lesznek nyitva a hosszú hétvégén?

Mely boltok lesznek nyitva a hosszú hétvégén?

Vannak kivételek.

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Magyarországnak is rosszul jöhet az uniós szankciópolitika felerősödése.

© 2024 (v2.202102)