Úristen! Perlik az ingatlanom! Mit tehetek?

Perfeljegyzés. Ismerős lehet ez a kifejezés, de csak kevesen tudják pontos mit is jelent és mire figyelmeztet minket. Jönnek a részletek!

Ha bizonyos típusú ingatlant (főleg annak tulajdonjogát) érintő per veszi kezdetét, kérni lehet az eljáró bíróságtól ezen perindítás tényének feljegyzését az ingatlan-nyilvántartásba. Mégis milyen célból? Mint azt tudjuk, az ingatlan-nyilvántartás közhiteles és bárki számára megtekinthető. Így mindenki, akinek az ingatlannal kapcsolatosan „dolga akad”, hitelesen értesülhet róla, hogy az ingatlant érintő per van folyamatban.

egyetem közeli lakások

A perfeljegyzés intézménye azért jött létre, hogy egy elhúzódó bírósági eljárás időtartama alatt, ha bárki ezen ingatlanra vonatkozóan jogokat akar szerezni, az tudjon róla, hogy csak azzal a feltétellel fogja tudni problémamentesen bejegyezni a jogát, vagy akár megszerezni az ingatlant, ha a per a tulajdonos számára kedvező módon dől el. Ellenkező esetben akár a későbbi jogosult szerzett jogai is veszélybe kerülhetnek, avagy, a perfeljegyzést követően csak függő hatállyal tudunk bármilyen jogot szerezni az ingatlanon.

Hogyan tudom megállapítani, hogy az adott ingatlan perfeljegyzéssel terhelt-e? Egészen egyszerű! A perfeljegyzés ténye az ingatlan tulajdoni lapjának III. részébe, a teherlapra kerül bejegyzésre, így például minden ingatlanvásárló könnyedén megállíthatja, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan per tárgyát képezi-e! Előfordulhat, hogy éppen bejegyzés alatt álló perfeljegyzéssel van dolgunk; ez esetben ezt a tényt a tulajdoni lap elején, az ún. széljegyek között találjuk.

Ajánlott-e perfelvételi joggal terhelt ingatlan vásárlása, akár árverésen történő megszerzése? Talán az eddigiekből is kiolvasható a válasz: nem igazán.

A feljegyzést követő jogszerzők nem minősülnek jóhiszeműnek, másrészt a perben hozott ítélet hatálya – perbevonásuk nélkül is – kiterjed rájuk. Azzal, hogy tudtunk arról, hogy az ingatlan sorsa a per kimenetelétől függ, tudomásunk van arról is, hogy a mi (tulajdon)jogunk is függő hatállyal kerül bejegyzésre az ingatlanra, melyet a per kimenetelétől függően akár törölhetnek is.

Maradjunk ezért inkább azoknál az ingatlanoknál, ahol ilyen bejegyzéssel nem találkozunk!

Szerzőnk dr. Hortobágyi Sándor ügyvéd, a Jogado Blog szakértője

Ecovis Hungary Legal, ecovis.hu


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Medvegyev: megöljük az Ukrajnába jövő lengyel vagy amerikai katonákat

Medvegyev: megöljük az Ukrajnába jövő lengyel vagy amerikai katonákat

De azért tárgyalhatunk is - tette hozzá a volt orosz államfő és miniszterelnök.

Nagy-Magyarország-szimbólum: tényleg ez lenne a mennyország?

Nagy-Magyarország-szimbólum: tényleg ez lenne a mennyország?

Ezek jutottak az eszembe a hét eseményeiről.

Így újítanák meg Karácsony Gergelyék a Váci, a Bajcsy-Zsilinszky és az Üllői utat

Így újítanák meg Karácsony Gergelyék a Váci, a Bajcsy-Zsilinszky és az Üllői utat

Zöldterület, villamos- és trolibuszfejlesztés, mikromobilitás, forgalomcsökkentés.

Orbán Viktor is belepirulna, ha ezt Giorgia Meloni elmondaná neki

Orbán Viktor is belepirulna, ha ezt Giorgia Meloni elmondaná neki

Ez a válasza az olasz miniszterelnöknek a "béketábor" tagjainak. Vajon mit tudnának erre mondani a magyar kormány képviselői?

© 2023 (v2.202102)