Beszéljünk arról is, hogyan rendezzük be a nagymama otthonát!

Az öregedés természetes folyamat, mégis itthon igen “kényes” témának számít. Már pedig, ha nem is beszélünk róla, az ember akkor is eljuthat egy olyan állapotba, amikor az átlagos már nem elég, a biztonságos mindennapokhoz ennél többre van szükség. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni, amikor idős rokonunk otthonát szedjük rendbe.

Mindenképp legyen lift

Evidens, de mégis muszáj kiemelni, hogy a lift megléte nélkülözhetetlen egy idős ember számára, pláne, ha felsőbb emeleten lakik. Sőt, tovább megyünk, az sem mindegy, hogy milyen a lift, hiszen előfordulhat, hogy eljön az az idő is, amikor járókerettel kell valahogy belavírozni.

Eladó lakás liftes házban az I. kerületben

 

Ne legyenek szintkülönbségek az ingatlanban

Értelemszerűen, minél inkább egy síkban vannak a terek, annál könnyebb a közlekedés. Gondoljuk csak el, micsoda balesetveszélyes a kis lépcsőkön, emelvényeken botorkálni! Ezeket messziről kerüljük!

Akadálymentes fürdőszoba

A fürdőszoba és a WC akadálymentesítésének nagyon sok fokozata van. A csúszásmentes padlótól és kapaszkodóktól kezdve, a komolyabb tisztálkodást segítő gépezetekig. Nyilván, ezeket a leendő tulajdonosnak kell majd beszerelni, lakásvásárláskor érdemes arra figyelni, hogy kényelmesen lehessen mozogni a fürdőszobában, és lehetőleg zuhany legyen a kád helyett.

Barátságos lakás Sárváron zuhanyzóval

 

Könnyítsük a közlekedést

Az imént említett szintkülönbség is ebbe a kategóriába sorolandó, ezen kívül azonban még érdemes figyelni az ajtók szélességére, hogy járókerettel és kerekesszékkel is lehessen mozogni. Ahova csak lehet rögzíts kapaszkodókat, ezek ugyanis nagy segítséget nyújthatnak a közlekedésben.

Kevés szoba, kis terület

Habár csábító lehet egy nagyobb lakás, idős, nehezen mozgó emberek számára praktikusabb a kis alapterület. Minél kevesebb a szoba, annál kevesebb gond van a takarításra, karbantartásra, ráadásul alacsonyabb rezsire is számíthatunk.

Eladó kislakás Újpesten

 

Legkevesebb gonddal járó hűtés és fűtés

A fűtés egy kardinális kérdés az idős emberek számára. Sajnos nagyon sok baleset adódik abból, hogy a nénik-bácsik fáért indulnak a hátsó udvarba és a jeges járdán elcsúsznak. Ezt megelőzendő, érdemes olyan fűtésrendszerben gondolkodni, amivel semmit sem kell csinálni, ilyen például a cirkó. Nem árt egyébként a hűtésre is gondolni, hiszen a hőség a korosabb szervezetet sokkal jobban megviseli.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Nem akar alkotmánybíró lenni Trócsányi László.

"Bolsonarót nem lehetett egy HM-luxusgéppel Budapestre menekíteni"

"Bolsonarót nem lehetett egy HM-luxusgéppel Budapestre menekíteni"

Erről Káncz Csaba beszélt az ATV Start című műsorában a Bolsonaro-üggyel kapcsolatban.

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

Kérdés, hogy mire költik majd a háztartások a többletet. 

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

A miniszter úgy beszélt a Völner-Schadl-ügyről, hogy két oldalán Varga Judit és Gulyás Gergely, azaz Magyar Péter akkori felesége és egyik közeli barátja ült.

© 2024 (v2.202102)