Fából vagy műanyagból legyenek az ajtók és ablakok?

Ősszel sokan fognak bele felújítási munkálatokba, hiszen ilyenkor már lement a nagy meleg, a nyaralási láz, a gyerekek visszatértek az iskolába és helyreállt a világ rendje. Így ez ideális időszak arra, hogy önszántunkból felforgassuk az életünket egy szebb otthon reményében. A felújításnak gyakran szerves része a nyílászárócsere is. Lássuk, mik az alap dolgok, amiket ezzel kapcsolatban érdemes tudnod! 

A lakásfelújítás igen költséges tétele a nyílászárócsere, szerencsére meglehetősen ritkán kerül rá sor, akkor viszont érdemes alaposan körüljárni a témát. Már csak azért is, mert privát “rezsicsökkentésünknek”, spórolási próbálkozásainknak adhatunk egy hatalmas taslit azzal, ha a meleg elillan a megvetemedett nyílászáróknak köszönhetően.

Az anyag

A nyílászárók alapvetően fából, műanyagból és fémből készülhetnek. A fa példányok jellemzően nagyon mutatósak, sőt, ma már olyan technológiával készítik őket, hogy a minőségi romlásuk is igen csekély az évek múlásával. Az viszont elvitathatatlan, hogy jól a zsebünkbe kell nyúlni, ha igazán jó minőségű, időtálló fa nyílászárót szeretnénk.
A műanyag, kedvező árfekvéséből adódóan, a legnépszerűbb választás, érdemes azonban vigyázni, hiszen a sérülések nehezebben tüntethetők el a műanyag felületről. A fém ás alumínium szerkezetek igen masszívak, viszont leginkább nagyobb épületekben alkalmazzák őket, nem családi házakban. Létezik egyébként még e három anyag különféle kombinációjából készült nyílászáró is!

Műanyag nyílászárós eladó lakás a Városmajori utcában

Az értékek

Bármit vásárolunk, vannak bizonyos értékek, amik alapján rangsorolni lehet a termékeket. Az ablakoknál ezek az úgynevezett U értékek. Az Uw az ablakszerkezet hőszigetelőképességére utal és minél alacsonyabb, annál jobb. Ezen kívül van még az Ug, ami az üvegre és az Uf, ami a tokra vonatkozik, ám, ha vásárolunk laikusként elegendő az Uw értéket figyelni.

Fa nyílászárós lakás Pécsen

A rétegek száma

Az sem mindegy, hogy hány rétegű a kiválasztott ablaküveg! Szakértők szerint a 3 réteg a tuti, hiszen így növelhető a szigetelési hatékonyság, ráadásul, már léteznek olyan konstrukciók is, amik ugyanannyi napfényt engednek be a helyiségbe, mint a kétrétegűek.

Érdemes egyébként nyílászáró választáskor szakember véleményét is kikérni, hiszen mindenkinek más-más igényei vannak, minden épület különböző, ráadásul a büdzsé mérete is igen lényeges ebben a kérdésben.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

© 2024 (v2.202102)