Fából vagy műanyagból legyenek az ajtók és ablakok?

Ősszel sokan fognak bele felújítási munkálatokba, hiszen ilyenkor már lement a nagy meleg, a nyaralási láz, a gyerekek visszatértek az iskolába és helyreállt a világ rendje. Így ez ideális időszak arra, hogy önszántunkból felforgassuk az életünket egy szebb otthon reményében. A felújításnak gyakran szerves része a nyílászárócsere is. Lássuk, mik az alap dolgok, amiket ezzel kapcsolatban érdemes tudnod! 

A lakásfelújítás igen költséges tétele a nyílászárócsere, szerencsére meglehetősen ritkán kerül rá sor, akkor viszont érdemes alaposan körüljárni a témát. Már csak azért is, mert privát “rezsicsökkentésünknek”, spórolási próbálkozásainknak adhatunk egy hatalmas taslit azzal, ha a meleg elillan a megvetemedett nyílászáróknak köszönhetően.

Az anyag

A nyílászárók alapvetően fából, műanyagból és fémből készülhetnek. A fa példányok jellemzően nagyon mutatósak, sőt, ma már olyan technológiával készítik őket, hogy a minőségi romlásuk is igen csekély az évek múlásával. Az viszont elvitathatatlan, hogy jól a zsebünkbe kell nyúlni, ha igazán jó minőségű, időtálló fa nyílászárót szeretnénk.
A műanyag, kedvező árfekvéséből adódóan, a legnépszerűbb választás, érdemes azonban vigyázni, hiszen a sérülések nehezebben tüntethetők el a műanyag felületről. A fém ás alumínium szerkezetek igen masszívak, viszont leginkább nagyobb épületekben alkalmazzák őket, nem családi házakban. Létezik egyébként még e három anyag különféle kombinációjából készült nyílászáró is!

Műanyag nyílászárós eladó lakás a Városmajori utcában

Az értékek

Bármit vásárolunk, vannak bizonyos értékek, amik alapján rangsorolni lehet a termékeket. Az ablakoknál ezek az úgynevezett U értékek. Az Uw az ablakszerkezet hőszigetelőképességére utal és minél alacsonyabb, annál jobb. Ezen kívül van még az Ug, ami az üvegre és az Uf, ami a tokra vonatkozik, ám, ha vásárolunk laikusként elegendő az Uw értéket figyelni.

Fa nyílászárós lakás Pécsen

A rétegek száma

Az sem mindegy, hogy hány rétegű a kiválasztott ablaküveg! Szakértők szerint a 3 réteg a tuti, hiszen így növelhető a szigetelési hatékonyság, ráadásul, már léteznek olyan konstrukciók is, amik ugyanannyi napfényt engednek be a helyiségbe, mint a kétrétegűek.

Érdemes egyébként nyílászáró választáskor szakember véleményét is kikérni, hiszen mindenkinek más-más igényei vannak, minden épület különböző, ráadásul a büdzsé mérete is igen lényeges ebben a kérdésben.

© 2021 (v2.202102)