Szegeden olcsóbb a diákélet

A felsőoktatási „nagyszezon” kezdete előtt megnéztük, hogy Szegeden a diákok mennyiért találnak most önálló albérletet, vagy akár szobácskát maguknak.

Nem újdonság, hogy az ország különböző nagyvárosai közt egészen mások a viszonyok. Ez a megállapítás az egyetemvárosokra is teljesen igaz. Kezdjük Budapesttel, ahol havi 50-60, plusz rezsi alatt még jó helyen lévő, normális méretű szobát sem lehet bérelni. A szép állapotú kis lakások pedig még a belvárostól jóval kijjebb is 100 ezer forint plusz rezsi körül kezdődnek. Debrecenben ugyanakkor a szobák 25-30 ezertől felfelé, önálló kis lakások pedig 65-70 ezertől felfelé kezdődnek.
Szegeden ugyanakkor más a helyzet. Nyilván a választék is eleve kisebb, mint Budapesten, vagy akár Debrecenben. A „délvidéki” nagyvárosban már rezsivel együtt is találunk bő 30 ezer forint körül lakható, normális szobát. Igaz a berendezés retró, de az ár legalább tényleg baráti.

Akinek tehetősebbek a szülei, vagy tanulmányai mellett jobb helyen tud dolgozni, az megengedheti magának az önálló lakás luxusát is. Hazai viszonylatban ugyanis valóban luxus, hogy egy fiatal akár havi 80-100 ezer forintot is lakásra tud költeni. Ennyivel pedig számolni kell. Mert Szegeden is legalább 50 ezer plusz rezsibe kerül egy önálló kis lakás, lásd a lentebbi példát, ami retró ugyan, de legalább tágas (40 nm) és gázkonvektoros, azaz olcsón fenntartható. Sőt, ez még mindig legalább 20-40 ezer forinttal kedvezőbb, mintha Debrecenben vagy Budapesten keresgélnénk hasonló adottságú albérletet.

A nem bérelt, hanem eladó lakások esetén is valamivel olcsóbb a Tisza-parti nagyváros. Az árelőny viszont nem túl nagy: azaz csak annak érdemes vásárolnia Szegeden, aki legalább 8-10 évre tervez azzal, hogy ott is lakik majd. Egy kívül-belül felújított, kicsi, másfél szobás panellakás például jócskán 10 millió felett van ma Szegeden. Ez a Gáspár Zoltán utcában, öt szintes házban lévő 35 négyzetméteres, 1,5 szobás otthon ugyanis például közel 11,8 milliós irányáron keres új tulajdonost. Igaz legalább nem kell sokat költeni rá, és az is igaz, hogy Pesten egy ugyanilyen lakáslehetőség csak a legrosszabb, legtávolabbi városrészeken csíphető ma meg 20 millió forint alatt.

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)