Az építészmérnökök hátat fordítanak az üveg dizájnnak?

Az üveg dizájn a XX. századot jellemezte, ekkor terjedt el és ezzel nem csak praktikus megoldást érték el, hanem egy fejlődést mutatott. Úgy látszik, ez a XXI. században is megmaradt, sőt egyre elterjedtebbé vált. Manapság azonban nem mindenki ért egyet, hiszen már túlzott ennek a felhasználása, főleg az irodaházak esetében. Ezzel ellentétben sokan kiemelik, hogy ezzel sokkal több természetes fény van az épületekben,  meg persze a kilátás is csodálatos, ha sok az üveg felület. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ezek a nagy üvegfalak mennyire vannak hatással a városra és a közterekre. Egy reális probléma lehet az is, hogy ezek mennyire viselhetők el, hiszen nyáron beszorul a meleg, télen pedig elveszik.

Az üvegfalak elterjedése a háború utánra vezethető vissza, ezzel a stílussal könnyen reprodukálhatóvá és megépíthetővé váltak az épületek. Az elmélet az, hogy olcsóbb, ha légkondit használunk.

építészeti különlegességek

Ken Shuttleworth a híres építész, akinek nevéhez köthető a London’s City Hall és a 30 St Mary Axe, vagy más szóval „The Gherkin,” azóta sokszor kifejezte véleményét az üvegek rossz felhasználásáról: „Úgy gondolom (hogy az üveg) az energia pazarlás szimbóluma és ebből jó lenne elmozdulni egy energia tudatosabb környezethez, hogy erőforrásokat spóroljunk meg” – mondta. Ezért is van az, hogy 40%-a az energia fogyasztásnak az épületeknek tudható be.

üvegfalak

Sokan azt is állítják, hogy az üveg ablakok a városnak és lakosainak sem jók. Például a Shuttleworth Gherkin épületből visszaverődő nap megolvasztott egy kocsit, ezért is került rá egy árnyékolás. A furcsa balesetek mellett még azt is kiemelték, hogy annyira nem is barátságosak ezek az épületek, sőt ridegek.

irodaházak

A lényeg, hogy persze üveget használni nem bűn, sőt szükséges is, ha például van egy szép kilátás, vagy be akarjuk engedni a fényt például a mennyezeten, de az emberek felhasználják ha kell, ha nem. Az épület alsó részén nincs is jó kilátás, se nagy fényáradat, így hát elég a mérsékelt, pont megfelelő ablak mennyiség. Az építészek inkább arra ösztönöznek, hogy más építőanyagot használjunk, mint például a fémet és a gránitot.

Budapesten is válogathatunk az irodaházak kínálatából. Itt is megfigyelhető ez az tendencia, hogy az egész épület üvegfalakból áll, de ez itthon még sem terjedt el annyira, mint külföldön.

Forrás: https://edition.cnn.com/style/article/why-glass-architecture-is-bad-for-our-cities/index.html


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hibázott a TV2, csattant a bírság

Hibázott a TV2, csattant a bírság

A csatorna túltolta a promóciót egy decemberi adásban.

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Komoly hivatali látogatáson járt a köztársasági elnök.

Szijjártó Péter megint Brüsszelnek üzengetett

Szijjártó Péter megint Brüsszelnek üzengetett

Magyarország újabb forrásokat kíván bevonni az energiaellátásba, márpedig ez leginkább délkeleti irányból lehetséges.

Az orosz és ukrán készpénzes vevők után magához tér a prémium ingatlanok piaca

Az orosz és ukrán készpénzes vevők után magához tér a prémium ingatlanok piaca

A prémium lakások piaca is túllendülni látszik a mélyponton.

© 2024 (v2.202102)