Milliós megtakarítás titkai az első lakáshoz

A legtöbb embernek komoly fejtörést okoz, hogyan érhet el érdemi megtakarítást első lakásának megvásárlásához. Két élő példán keresztül bemutatjuk, hogy relatív alacsony havi megtakarítási összeggel is számottevő eredmények érhetők el.

Ha minden héten játszunk a lottón, akkor is igen kicsi a valószínűség, hogy mi találjuk el a kihúzásra kerülő öt számot. Az ingatlancéljaink megvalósításához szükséges összeg eléréséhez az a legjobb megoldást, ha rendszeresen, vagyis havonta és éveken keresztül megtakarítunk, akár kisebb összeget is. Ez azonban önmagában kevés, hiszen brutálisan drágulnak az ingatlanok.

A sikerhez elengedhetetlen, hogy államilag támogatott és kamatadómentes megtakarítási formákat válasszunk, például igénybe vegyük a lakástakarék pénztárakban felgyülemlett pénzt és a kedvezményes hitelt, továbbá a kereskedelmi bankok minősített lakáshiteleit. Utóbbiakat az MNB nem régen életbe léptetett szigorú feltételek mellett ellenőrzi is.

Pénzügyi tanácsadókhoz is fordulhatunk, a felkészültek napra készen látják a piacot és eligazítanak a sokféle lehetőség között. Mi a Bankmonitor szakértőitől kérdeztük: hogyan érhető el az első 4-6 millió forint lakáscélra. Két életszerű példát hoztak, íme:

1., Fiatal házaspár első 6 millió forintja lakáscélra

5 év és havonta 80 ezer Ft megtakarítás szükséges hozzá, mely természetesen komoly kitartást jelent a cél érdekében még egy átlag felett kereső, friss diplomás pártól is. Az ifjú párnak célszerű első körben a lakástakarék (LTP) szerződésekben rejlő állami támogatást kihasználni, mely az éves befizetés 30%-a. Ezen megtakarítási forma kockázatmentes, a befizetéseket az Országos Betétbiztosítási Alap védi és a támogatáson keresztül 5 éves futamidő alatt több, mint 8%-os fix éves hozam érhető el.

Mivel a házaspár a két LTP szerződéssel (mindkettő 20 ezer Ft/hó befizetéssel) kimeríti az állami támogatás maximumát, a további megtakarításokhoz más pénzügyi terméket kell keresniük. Ha abszolút kockázatmentességre, nulla forint kapcsolódó költségre, és az ezek mellett elérhető legmagasabb kamatot célozzák meg, akkor az állampapír lesz a megfelelő választás. 5 éves futamidővel egy Prémium Állampapírt választanak, mely infláció felett 1,4%os kamatot fizet évente. A befektetés mértéke folyamatosan emelhető havonta.

Havi 80 ezer Ft befizetéssel 5 év alatt a házaspár 5,8 millió Ft megtakarítást érhet el, melyből 720 ezer Ft-ot az állami támogatás képvisel. Ez az összeg megfelelő önerőt jelenthet a továbblépéshez, az első ingatlan megvásárlásához. Ha abból indulunk ki, hogy a házaspár 5 éven át fizette a havi 80 ezer Ft-ot megtakarításaira, akkor hiteloldalon is képesek lesznek ekkora törlesztést felvállalni. Mindez egyet jelent egy 13 millió Ft-os lakáshitellel (20 évre felvett hitel 10 éves kamatperiódussal).

A lakástakarék pénztári kínálat teljes tekintéséhez használd a Bankmonitor lakástakarék kalkulátorát, vagy az alábbi egyszerűsített kalkulátort:

 

2., Szülők megtakarítása a gyermek számára

A hosszú távon előre gondolkodó szülők többsége szeretne érdemi támogatást adni gyermekeik életkezdéséhez. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a fentieknél kisebb, de hosszabb futamidőre vállalt megtakarítással mennyit lehet félretenni a gyermek első lakáscéljának támogatására.

Jelen élethelyzetben nem csak a fentiekben bemutatott lakástakarék, hanem a Babakötvény is rendelkezésre áll, mint államilag támogatott megtakarítási forma. Ez utóbbit nem feltétlen a gyermek megszületésekor kell a szülőknek megkötni. Akár sokkal később, 8-10 évesen is lehetőség van rá. A Babakötvény legfontosabb jellemzői között érdemes kiemelni, hogy a szerződéskötéssel azonnal rendelkezésre áll egy 42500 Ft-os állami támogatás, majd évente további 6000 Ft, valamint az infláció felett 3%-os kamatot fizet. Az állami támogatás maximuma havi 5 ezer Ft-os, vagy éves 60 ezer Ft-os befizetésnél található. A megtakarított pénz a gyermek számára 18. életkortól érhető el életkezdési célra (melyek között a lakhatási körülmények megteremtése is szerepel).

A konkrét élethelyzetben a szülők a gyermek 8 éves korában úgy döntenek, hogy havi 25 ezer Ft-ot tesznek félre 10 éven keresztül. Ebből 20 ezer Ft egy 10 éves lakástakarékpénztári szerződésbe, 5 ezer Ft pedig a Babakötvény megtakarításba kerül befizetésre. A végeredmény: 10 év alatt 4,1 millió Ft megtakarítás, melyből összesen 822 ezer Ft-ot, azaz 20%-ot az állami támogatás képvisel. Másként fogalmazva minden befizetett 4 Ft után 1 Ft az állam hozzá tesz.

 

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ha Izraelt meg tudják védeni a rakétáktól, Ukrajnát miért nem lehet?

Ezt a kérdést teszik fel az ukránok, miután a rakéta-hiány miatt nem tudtak megakadályozni egy orosz légicsapást, amiben több mint egy tucat civil vesztette életét. Napi összefoglaló a háborúból.

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

„Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy ebből világháború legyen” – ezt gondolják az emberek a háborús konfliktusokról

A közel-keleti helyzet mellett megkérdeztük a járókelőket az orosz–ukrán háborúról is.

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Nagy bejelentés érkezett: sokkal jobb hely lesz Magyarország a villanyautósoknak

Uniós forrásból épít újabb 20 töltőállomást Magyarországon az MVM Mobiliti.

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Jól megcibálták a forintot - ez lett belőle

Ma legalább nem a 400 forintos euró felé meneteltünk.

© 2024 (v2.202102)