Panel luxus Újpalotán

Újpalotára mindig valahogy az a kép ugrik be, amikor a 80-as évek elején az új lakótelepnek örülő szocialista autócsodák körül sétáló emberek megfakult fekete-fehér portréja mögött magaslik a panel rengeteg.
Kevesen tudják, de az újpalotai lakótelep alapkövét 1969-ben tették le és 1976-ban fejezték be az építését. A tervezett 13500 helyett végül 15400 lakás készült el itt. Érdekessége a hatalmas telepnek, hogy a Fő térre tervezett kulturális központ pénz hiányában végül nem épült meg.

Újpalota sosem tartozott az elit részek közé, de a legrosszabbak közé sem, olyan egyenlősdi módon átlagos lakótelepről van szó. Szerencsére a nyomasztó szürkeséget az utóbbi években a panel programban leszigetelt házak színesedő képe váltotta fel.

Nem csak a házak külsejére nehéz ráismerni, de a lakóösszetétel is sokat javult. Kiváló példa erre az eladó lakások általános minőségének javulása. Például ez a nem éppen olcsó, de az utolsó szögig felújított 71 nm-es, 3 szoba + hall + gardrób elosztású 8. emeleti lakás. A közelben óvoda, iskola és szolgáltatások széles köre található, igaz a 32 milliós irányár nem éppen a lakótelepi színvonalat juttatja eszünkbe.

Ha folytatjuk a barangolást a panel rengetegben találhatunk ennél olcsóbb otthont is, hasonló méretben. Ez a 70 nm-es, gépészetileg és burkolatokat tekintve is felújított lakás talán nem olyan megragadó fotókkal csábít, és a felújítás sem annyira ízléses, viszont egy toronyház tizediknél is magasabb emeletén található, ára pedig „mindössze” 24,5 millió forint.

Ha ennél olcsóbban akarjuk megúszni kénytelenek leszünk a méretben kompromisszumot kötni. 17,3 millió forintért tizedik emeleti, szép állapotban lévő, erkéllyel is rendelkező, de csak 32 nm-es lakást kaphatunk. Ennek állapota szép ugyan, de előszobája egyben van a konyhával és az egész helyiség nem több, mint 6 négyzetméter, azaz étkezésre a konyhában nem nagyon lesz lehetőségünk.

 


© 2021 (v150.202005)