Függőleges erdővel borítanak Újpesten több magasházat

Zöld felületeket nem csak vízszintesen lehet létre hozni, hanem függőlegesen is. Több külföldi városban próbálkoznak ilyen megoldással. A legsikeresebb és nemzetközi díjakat is bezsebelő projekt a milánói Il Bosco verticale, (mi is írtunk már róla), ott két toronyházon 480 nagyobb, 300 kisebb fát, 10 000 tő évelő és talajtakaró növényt helyeztek el, ezek madarak és rovarok lakóhelyévé váltak. Igen jelentős a levegő tisztaságára gyakorolt hatása, sokkal emberibb, barátságosabb a környék és tompítja a magasházak túlzott kiemelkedését.

Magyarországon nagyon sok új társasházi beruházásnál igyekeznek tágas tereket, kerteket, pihenőket, megemelt ágyásokat, zöld felületeket és zöld területeket kialakítani. Vízszintesen. Magas házak oldalát mintegy erdőként kialakítani viszont egyetlen helyen láthatjuk, Újpesten, a központban. A Metrodom ingatlanfejlesztő a Szent István térhez kapcsolódva (részben az egykori Károlyi István városközpontnak szánt hatalmas telket felhasználva) alakítja ki az új lokális városközpontot.

lakóparkok lakásai

Az ott felépítendő magas házaknál nagyon szembetűnő lesz, hogy a másutt felhúzott ilyen épületekkel ellentétben a magasba törő tömbök nem akarják uralni a teret. Éppen a rengeteg zöld felületnek köszönhetően érezzük a környék részének az épületeket, olyan látványnak, ami a föld felszínén meglévő zöld folytatása. Kettesével „összefogják” az emeleteket, így optikailag nem tűnnek olyan magasnak az egyébként 55 méterre növő tömbök. Az épületek homlokzatára és az erkélyekre 170 fát, az erkélyek vonalában kb. 10 ezer kisebb növény ültetnek. Ez fogja meghatározni Újpest városképét.

Kricsfalussy Tamás értékesítési igazgató kiemelte: szándékuk szerint ezzel a függőleges zöld megoldással is azt akarták jelezni, hogy Újpest központja kiemelkedő érték Budapesten. A sétáló övezet, az új fejlesztés révén létre jövő élhető, tágas és modern közösségi terek mind ezt az értéket erősítik. „Az érdeklődő vevőjelöltek sokszor azt kérdezték: ez tényleg ilyen lesz? Tényleg és erről hamarosan mindannyian meggyőződhetnek” – utalt a fejleményekre a vezető.

A Metrodom Panoráma négy épületében 632 lakás lesz (ezek kb. kétharmadát már eladták), természetesen üzletek, vendéglátóhelyek, irodák és szolgáltató egységek is helyet kapnak. A Metrodom Panoráma „A” épülete lassan el is készül. Nem gyakorlat a budapesti társasházépítési piacon, de itt standard, hogy 7 méter belmagasságú előteret építenek, ahol a lakóközösség igényei szerint portaszolgálat működhet. A lakásokban komplett okosotthon rendszert alkalmaznak, ami egyszerre nyújt kényelmet és járul hozzá a minél gazdaságosabb üzemeltetéshez.

A cikk megjelenését támogatta a Metrodom.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

„A jelenlegi pedagógusok zöme nem érdemli meg a béremelést” – olvasói levél

„A jelenlegi pedagógusok zöme nem érdemli meg a béremelést” – olvasói levél

A napokban írtunk arról, hogy a Lidl megint mennyivel emelte a kezdő dolgozók fizetését és hogy az mennyivel magasabb, mint a kezdő tanáré. Egyik olvasónk ezen felbuzdulva írta meg véleményét.

Zelenszkijék vizsgálódnak: ukrán katonákat végezhettek ki az oroszok?

Zelenszkijék vizsgálódnak: ukrán katonákat végezhettek ki az oroszok?

A vasárnapi az orosz-ukrán háború 648. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

Szijjártó Péter bejelentése milliókat érhet a cégeknek

Szijjártó Péter bejelentése milliókat érhet a cégeknek

A K+F beruházások támogatása jelentősen nő.

Nem akárki kért bocsánatot Karsai Dánieltől

Nem akárki kért bocsánatot Karsai Dánieltől

Az eutanázia hazai legalizációjáért küzdő alkotmányjogász Facebookján számolt be minderről.

© 2023 (v2.202102)