Jól megdolgozik a pénzéért a profi lakáskezelő

Három lakás felett már nem kérdés, hogy profira kell bízni a kiadó ingatlan és a bérlő kezelését. Azért is, mert így hosszú távú szerződéseknél még most is biztos a 4-8 százalékos bruttó hozam.

Idén és jövőre több, nagy lakóparki beruházást befejeznek, több ezer új lakás kerül a fővárosi piacra. A vásárlók 30-40 százaléka még mindig befektetési céllal vette-veszi meg az ingatlant, köztük növekvő számban vannak olyanok, akinek ez már a sokadik szerzeménye, s ugyanúgy szeretne profitálni a bérbeadásából, mint az előzőknél. A profi lakáskezelésre és a kapcsolódó szolgáltatásokra szakosodott Premier Property Management (PPMGT) cég tapasztalata szerint legfeljebb három lakást tud átlátni egyidejűleg egy tulajdonos, ennél több esetében sokkal több a kockázat, amit elkerülhetnek, ha komplex kiszolgálást nyújtó és ellenőrizhetően tapasztalt, hozzáértő csapatra bízzák az egész folyamatot.

Legény Imre, az Alberlet.hu oldal alapítója arról számolt be, hogy három évre visszamenőleg megvizsgálták az oldalon hirdetést feladók hozzáállását a 2015-ben indított takarítási, költöztetési és lakáskezelési szolgáltatásokhoz. Egyértelmű lett, hogy az utóbbié lett a vezető szerep: az összes (kb. havi 1500) magánszemélyes hirdetés közül 2-ről 6 százalékra, tehát háromszorosára nőtt azok száma, amelyeknél a tulajdonos megbízható lakáskezelésre tart igényt.

A Premier Property Managementnél mára elérték, hogy saját szolgáltatói csapattal dolgoznak: vannak köztük szakképzett kezelők, karbantartók, könyvelő és jogi szakember is. A legfontosabb, hogy a lehető legtöbbet leveszik a bérbeadó válláról, hiszen gyakori, hogy valami esetleg hiányzik nála: idő, tapasztalat vagy szakértelem, esetleg mindhárom.

Abban persze minden befektető megegyezik, hogy a pénz hatékony és biztonságos fialtatása a legfontosabb. Ezt a végeredményt azonban egy átfogó és folyamatos munkasorozat előzi meg, ezt végzik el a lakáskezelők. Korszerű módszerekkel felkutatják, majd megszűrik a potenciális bérlőket, beszedik a különféle díjakat, pénzügyi jelentés készítenek a tulajdonosnak, elvégzik a javítást-karbantartást és ha kell, a bútorozást, a lakás felkészítését. A gyorsan változó jogi és gazdasági környezet ismerete szintén elengedhetetlen. Aztán itt egy nagyon gyakorlati dolog is: a lakáskezelő fogja a bérlőjelölttel a kapcsolatot tartani, így elemi érdeke a minőségi ügyfélszűrés.

„Azt is érzékeljük, hogy a digitális gazdaságban a bérlői oldal igényei gyorsan változnak, sok a külföldi, jobbára a fiatalabb generációhoz tartozó jelentkező, őket nem lehet egy kockás papírt vezetve kiszolgálni, egyáltalán elérni sem csupán az eddig megszokott csatornákon keresztül lehet, hanem többek között a közösségi média segítségével.” – mondta Zabeczki Kata cégvezető. Szerinte a fiatalok igenis igénylik az egyablakos kiszolgálást: egyetlen tranzakcióban akarnak mindent megkapni. De változik a tulajdonosok köre is, itt is van fiatalodás, úgy látják, hogy általában felkészültebbek, mint az idősebb bérbeadók és megértik, hogy mekkora pénz az idő és szakértelem.

„Ez a pénz pedig méltányos, a szolgáltatást bruttó 8%-ért végezzük, tehát például 150 000 forintnyi bérleti díjbevételből 12 000 forintért. Ekkora díjért nyugodtan alhat, míg az ingatlan termeli a bevételt: a prémium, és a drágább budai kerületrészekben (V., II., XII.) bruttó 4%, a nagyon feljövőben lévő XIII. kerületben bruttó 5-6%, míg a pesti egyetemek környékén egy okos kialakítással bruttó 6-8 százalékos hozamot lehet elérni hosszú távú szerződések esetében. A piac efelé halad, teljes gazdasági évet értékelve egyre többen térnek át a rövid távú bérbeadásról a sokkal kiszámíthatóbb és nagyságrendekkel kevesebb kockázatot hordozó hosszú távú szerződésekre, ahol már tényleg érdemes profira bízni a bizniszt.

A cikk megjelenését támogatta a Premier Property Management.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)