Tíz évnyi fizetés kell egy átlagos új budapesti lakáshoz

Míg országos átlagban nem nőttek érdemben az átlagos négyzetméterárak az átlagkeresetekhez viszonyítva, addig Budapesten még az átlagkeresetek emelkedése ellenére is egyre kevésbé megfizethetők a lakások. Országos átlagban 5,4 és 9,4 évnyi nettó átlagbér összegét teszi ki egy 65 négyzetméteres használt és új lakás ára, amely értékek nem változtak érdemben 2013 óta. Budapesten azonban 2013-ban még csupán 5,9 évnyi átlagbér volt szükséges egy 65 négyzetméteres lakás megvásárlásához átlagosan, ami 2018-ra 8,9 évnyi átlagjövedelemre emelkedett. Mindez budapesti új lakások esetén már több mint 10 évnyi jövedelmet tesz ki – olvastuk a Magyar Nemzeti Bank friss Lakáspiaci Jelentésében.

 

HÁNY ÉVNYI ÁTLAGKERESET SZÜKSÉGES EGY 65 NM-ES LAKÁS MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ?

Forrás: MNB Lakáspiaci Jelentés, 2018 november

Tovább nyílt az árolló a budapesti és vidéki lakásárszint között. 2018-ban az átlagos négyzetméterárak alapján a községekben az árak szintje a budapesti átlag 20 százalékára csökkent a 2017. évi 25 százalékhoz képest. A vidéki  városokban tapasztalt átlagos négyzetméterárak szintén csökkentek  2018-ban a budapesti  átlaghoz  képest.

Eladó felújított lakás Újlipótvárosban. Több infóért kattints a képre!

Mindezek tükrében még inkább elnyílt az árolló a lakáspiacon a főváros és vidéki kisebb települések között. Összehasonlításképpen 2012-ben volt a legalacsonyabb az elmúlt tíz évben az árolló, amikor a községek árszintje a budapesti átlag 45 százalékán, míg a vidéki városoké 62 százalékán állt.A megyeszékhelyek átlagos négyzetméterára 2018-ban emellett nem csökkent érdemben Budapesthez képest, de így is a fővárosi árszínvonal 48 százalékán állnak ezen települések.

Zuglóban is lehet jó lakást venni, mint például ezt. Több infoért kattints a képre!

2018-ban továbbra is elsősorban a drágább régiókban emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. A vizsgált időszakban folytatódott az a trend, ami szerint azokban a régiókban és településtípusokon emelkedtek elsősorban az átlagos négyzetméterárak, ahol azok már 2017-ben is magas szinten tartózkodtak.  Látható, hogy a legtöbb régió községeiben csökkentek az átlagos négyzetméterárak 2018-ban, de ezeken a településeken az árszínvonal eleve az egyik legalacsonyabb. A községeket tekintve Közép-Magyarországon volt a legnagyobb emelkedés, míg itt volt a legmagasabb (238 ezer Ft) 2017-ben az átlagos négyzetméterárak szintje.

 

 


© 2021 (v150.202005)