ITT EGY JÓ KIS VÁLOGATÁS A 2018-AS LEGEKBŐL

Az idei év is bővelkedett különlegesebbnél-különlegesebb ingatlanokban, amelyből a Duna House összeválogatta a „legeket”, legyen szó akár a legolcsóbb, akár a legdrágább, legkisebb vagy épp a legnagyobb otthonról, amelyet 2018-ban értékesítettek. Az árak a vártnál nagyobb mértékben nőttek, a tranzakciószám tekintetében megmaradt a növekvő tendencia.

Legek

Bármely hihetetlennek tűnik, Budapesten már 6 millió forintért is lehetett lakást találni idén. Igaz, nem egy luxusvillát kapott a vevő ezért az összegért, de egy lakható állapotú, 30 négyzetméteres, könnyűszerkezetes tégla ingatlan tulajdonosa lett a XXI. kerületben. A legdrágább fővárosi ingatlan 73-szoros áron, azaz 440 millió forintért kelt el a II. kerületben. A 600 négyzetméteres, 6 hálószobás liftes családi házban természetesen saját teremgarázs és úszómedence is helyet kapott. Lakások között is lehetett válogatni 200 millió forint felett, egy 250 millió forintért eladott közel 120 négyzetméteres I. kerületi lakásnál, a luxus kivitelezés mellett és az 50 nm-es teraszról látható csodálatos látvány miatt is kellett 2 millió forint feletti nm árat fizetni.

Ez a belvárosi lakás még vevőre vár. Több infórt kattints a képre!

A legkisebb vásárolt lakás lakás csupán 8 négyzetméteres volt, amely XIII. kerület belvárosi részén található. A legnagyobb ingatlan pedig, amelyet 2018-ban a Duna House értékesített, egy 800 négyzetméteres épület volt Komárom-Esztergom megyében, amely méretéből kifolyólag a jövőben alkalmas lehet panziónak, társasháznak, nyugdíjas otthonnak, munkásszállónak is. A legrégebben épült, idén tulajdonosváltáson átesett otthon 284 éves volt, és Sopronban található. 2018-ban számos legújabb lakást került új tulajdonoshoz, köszönhetően a nagy építkezési volumennek.

Teljes piac

A válság utáni tavalyi rekordszámú ingatlan adásvételt az idei forgalom nagy valószínűséggel meg fogja haladni, a január-november közötti időszak idén 3 százalékkal erősebb, mint az egy évvel ezelőtti. A panellakások ára évről-évre közelíti a használt tégla ingatlanok árát, sőt, vidéken a két lakástípus négyzetméterárának átlaga már közel azonos. A fővárosban a tégla lakások 24,8 százalékkal drágábbak, mint a panelek, de ez a különbség egy évvel korábban még 28 százalékos volt.

 

Rózsadombon is vehetünk egy szépséget. Több infóért kattints a képre!

Az idei év elején a Duna House 10 százalék körüli áremelkedést jósolt 2018-ra, amely beigazolódni látszik. Az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek. Az élénk piacot alátámasztja, hogy az értékesítéshez szükséges idő is folyamatosan csökkent, paneleket már 2-2,5 hónap alatt el lehet adni, míg a tégla ingatlanok tulajdonoscseréjéhez 3-4 hónapra van szükség, a legfrissebb adatok szerint.

Ez a medencés házikó is várja új gazdáját. Több infóért kattints a képre!

Az eladott ingatlanok közül a használt tégla lakások ára nőtt legkisebb mértékben. Budapesten 14,2 százalékos növekedés után 2018-ban 553 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vidéken 7,7 százalékos emelkedést követően 234 ezer forint volt az átlag. A házak drágulásának mértéke nem sokkal tér el a használt tégla lakásokétól, Budapesten 14,7 százalék, vidéken pedig 10,7 százalék volt ennek nagysága. Az átlagos négyzetméterár azonban messze elmarad a tégla ingatlanokétól, a fővárosban 366 ezer-, míg vidéken 147 ezer forint a 2018-as átlag. A panellakások négyzetméterárának növekedése igazán nagymértékű volt, Budapesten meghaladta a 20 százalékot (21,5%), de vidéken is ennél a típusnál volt a legnagyobb mértékű az áremelkedés (12%). Így tovább csökkent a panellakások és a tégla ingatlanok ára közötti különbség, vidéken gyakorlatilag ugyanannyit kellett a két típusért fizetni (232-234 ezer Ft/m2). Budapesten a panelek átlagos négyzetméterára már bőven 400 ezer forint fölött jár.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)