Ekkora minimális önrész kell az új lakáshoz

Átlagosan 15%-kal voltak drágábbak az újépítésű lakások 2018. harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Legnagyobb mértékben a kisebb alapterületű ingatlanok drágultak, ám a legmagasabb négyzetméterárak ennek ellenére a 80 nm-nél nagyobb lakásoknál vannak. De mekkora minimális önrészre van szükséged egy átlagos újépítésű lakás megvásárlásához, ha hitelt vennél fel? És milyen havi törlesztőkre számíthatsz?

A 15%-os drágulás meglehetősen masszív az újépítésű lakások piacán, ám a drágulás mértéke a lakások méretétől is nagyban függ. Ha kicsi, 50 nm-nél kisebb alapterületű lakást keresel, akkor a 2018. harmadik negyedévi statisztika szerint átlagosan 765 500 Ft-os négyzetméterárral számolhatsz, vagyis egy 50 nm-es ingatlanért 38,3 millió Ft-ot kell fizetned.

Az 50-80 nm-es ingatlanok átlagos négyzetméterárai alacsonyabbak (732 000 Ft/nm), egy 80 nm-es lakást átlagosan 58,6 millió Ft-ból vásárolhatsz meg. 80 nm felett kell legtöbbet fizetned egy négyzetméterért (797 600 Ft/nm), így egy 100 nm alapterületű ingatlan esetében 79,8 millió Ft körüli átlagárral számolhatsz.

Bár a nagy alapterületű ingatlanok négyzetméterára a legmagasabb, 2017 és 2018 harmadik negyedéve között az 50 nm alatti alapterületű lakások drágultak a legjobban (+18%), míg az 50-80 nm-esek (+14%) és a 80 nm-nél nagyobbak (+14,5%) valamivel átlag alatt teljesítettek.

Ilyen árak mellett egyre nehezebb a lakások vételárát saját forrásból megfinanszírozni, hiszen már a minimális 20%-os önrész előteremtése is jelentős terhet jelent. Egy 50 nm-es újépítésű lakás esetében a minimálisan szükséges önrész kicsivel 7,6 millió Ft felett van, de egy 100 nm-es ingatlannál ugyanez már csaknem 16 millió Ft.

Az elvárt legkisebb önrész mellett a szükséges hitelösszeg is nagy: egy 100 nm-es újépítésű lakás megvásárlásához például csaknem 64 millió Ft hitelre van szükség, aminek 10 éves kamatfixálás esetén 403 ezer Ft felett van a havi törlesztője. (Ez a Lakáshitel Kalkulátor által kiadott legkedvezőbb kondíció, ugyanis a havi hiteltörlesztők között akár 14 ezer Ft is lehet a különbség.) Ehhez azonban megfelelő jövedelem szükséges, hiszen az adósságfék szabály miatt 10 éves kamatperiódus esetén – 400 ezer Ft-os vagy ennél nagyobb jövedelem mellett – a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a jövedelem 60%-át.

A bankok hitelajánlatait a Lakáshitel Kalkulátorunkkal hasonlíthatod össze, amivel visszafizetésben akár több millió forintot is spórolhatsz. Tovább a Lakáshitel Kalkulátorra.

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A kormányzati portálra felkerültek a mohácsi Duna-híd megépítésére tett árajánlatok, és a Szijjártó Pétert megjachtoztató üzletember vállalkozása adta a legolcsóbbat.

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Három kerületben is indulhat a Tisza Párt, és a fővárosi közgyűlésbe is szeretne képviselőt küldeni

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az uniós tagság számos előnnyel jár, de számszerűsítésére viszonylag ritkán vállalkoznak. Északi szomszédunk esetében a hatást igen jelentősnek találták a pozsonyi jegybank kutatói.

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

A forint csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

© 2024 (v2.202102)