Nem talál építőipari szakit? Érkezik a megoldás!

Felpöröghet az építőipari szakmunkásképzés: úgynevezett regionális építőipari képzőközpontokkal igyekezne az építőipar óriási szakemberhiányát orvosolni az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely most terjesztette be a szaktárca felé friss, a szakemberutánpótlást erősítő javaslatát. Reméljük, mielőbb képzett szakikat találunk, amikor tatarozunk, felújítunk.

Úgynevezett regionális építőipari képző­központok létrehívását javasolja az ágazati szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Nem légből kapott az elképzelés: a sok évtizede jól működő, német mintára felépíteni tervezett rendszerre a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében égető szükség van. Koji László, az ÉVOSZ elnöke a minap arról beszélt a Világgazdaságban, hogy a szakképzési törvény módosítását igénylő javaslatukat a napokban eljuttatták az építésgazdaságért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumba. Fontos, hogy az építőiparban jelenleg 75 ezer olyan frissen felvett segédmunkás dolgozik, akinek szakszerű betanítását, elméleti és gyakorlati oktatását egységes követelmények és körülmények között kellene biztosítani.

A szakmai szervezet vezetője szerint a fő problémát az ágazat egyedi cégszerkezete okozza, ugyanis a mikro- és kisvállalkozások jellemzően nincsenek eléggé felszerelve, így nem tudják a megfelelő eszközöket és a teljes körű gyakorlati képzést biztosítani a tanulóknak. Ráadásul az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, kis alapterületűek, az eszközállományuk nem megfelelő, nagyobb tanulócsoportok oktatására általában alkalmatlanok. Az ágazatban az üzemen belüli gyakorlati oktatásra sincs lehetőség, hiszen a vállalkozások állandóan változó helyszíneken dolgoznak – legalábbis ez olvasható el ÉVOSZ szakmai anyagának indoklásában. A gyakorlati képzés megerősítése azért is szükséges, mert a magyar szakmunkástanulók a nemzetközi versenyeken általában eléggé gyengén szerepelnek.

Az ÉVOSZ regionális képzőközpontokat javasol, méghozzá egységes elvek alapján, központi – állami, kamarai vagy szakmai szervezeti – irányítással. Itt nem lenne jó alulról szervezni ezeket, mert ez esetben kaotikus és ellenőrizhetetlen folyamatok alakulnának ki, aminek következtében ismét a megszüntetni kívánt, döntően piaci érdekeltségű oktatócégekhez hasonló szervezetek jönnének létre – hangsúlyozza az ÉVOSZ.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Európai ingyenbérletet kaphatnak a fiatalok

Európai ingyenbérletet kaphatnak a fiatalok

35 ezren kaphatnak Interrail bérletet.

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Vlagymir Putyin ellen cinkkel lapokkal kell játszani, csak így lehet nyerni.

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

A Tesco-vezér megmondta, mi lesz. 

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

Nagyot bukott, aki Trump cégébe rakta a pénzét

11 milliárd dollárra is értékelték Donald Trump közösségi médiacégét. Azóta az árfolyam megfeleződött, a befektetők kezdenek kiábrándulni

© 2024 (v2.202102)