Lakáspiac: túl vagyunk a csúcson?

Közel 7 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát januárban, mint egy évvel korábban. A Duna House (DH) saját adatain alapuló, kis csökkenést mutató becslése ellenére optimista: szerintük a lakások és házak iránti kereslet erős, és erősödni is fog idén! Most akkor mi is a helyzet?

Először is jöjjenek a számok: a Duna House (DH) saját adatain alapuló becslése szerint idén januárban 10 230 ingatlan cserélt gazdát Magyarországon. Valamivel kevesebb, mint 2018 januárjában, amikor 10 918 adásvétel történt. A két adat közt 6,7 százaléknyi különbség van. A két évvel korábbi januárral összevetve a csökkenés nem egészen 2,1 százalék.

A csökkenés tehát nem mondható jelentősnek, de azért a hibahatárnál talán többről van szó. Bár az is igaz, hogy az évkezdetek soha sem erősek, így túl nagy következtetéseket még korai levonni ebből az adatból.

Fontosabbak lehetnek az éves összesített adatok. E téren viszont jól állunk: a Duna House tavaly év végi összesítése szerint 2018-ban az ingatlan-adásvételek száma országosan meghaladta a 152 ezret, ami közel azonos a 2017-es tranzakciószámmal.

A Duna House várakozásai szerint – az áfakedvezmény kivezetése okán felpörgő építkezések kifutásától függően – 15-20 ezer új lakást adhatnak át idén. Ezekkel és a használt ingatlanokkal együtt pedig összesen körülbelül 160-180 ezer lakóingatlan adásvétel várható 2019-ben, és még tovább nőhetnek az árak is.

Tehát az előző évekhez hasonlóan erős, sőt-hétről-hétre erősödő kereslettel – ám, mint láttuk egyelőre mérsékeltebb tranzakciószámmal – indult be idén a lakóingatlan-piaca. Okosabbak igazán majd a február-márciusi adatok láttán leszünk. Ha ott is marad az enyhén csökkenő tendencia, akkor kezdhetjük vakarni a fejünket. Ha stabilan hozzuk az előző évek számait, akkor hátradőlhetünk. Már csak pár hét, és meglátjuk.

Addig is nézzük meg a friss ábrát:


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Viktor az éj leple alatt végrehajtott egy fejcserét

Orbán Viktor az éj leple alatt végrehajtott egy fejcserét

A hírszerzés volt vezetője nem lesz többet helyettes államtitkár.

Egyre veszélyesebbek a drónok Ukrajnában - és ki fognak onnan szabadulni

Egyre veszélyesebbek a drónok Ukrajnában - és ki fognak onnan szabadulni

Messzebbre repülnek, jobban céloznak, nagyobbat robbannak, és sokkal-sokkal több lesz belőlük. És senki sem tudja megakadályozni, hogy elterjedjenek a világban.

Nem fogja elhinni, miért nem tudják kiadni a botrányos Covid-teszt-szerződések kért iratait!

Nem fogja elhinni, miért nem tudják kiadni a botrányos Covid-teszt-szerződések kért iratait!

Nyomozás miatt lefoglalták a Fidesz-közeli cégek dokumentációját.

© 2024 (v2.202102)