Hányan lesznek az új CSOK-osok!?

A nagy bejelentés megtörtént a hét végén, ám egyelőre csak a „nagy össznépi találgatás” vette kezdetét. Vajon hogyan hathat majd az ingatlanpiacra a számos bejelentett könnyítés? Megmutatjuk mi mire tippelünk.

A dolog azért nem könnyű, mert a 7 pontból több is érinti a lakáshoz jutást, de csak találhatni lehet például azt, hogy a 40 év alatt először házasodó nők a tízmilliós kedvezményes szabad felhasználású hitelt például mennyire használják ki. Ha felveszik, mennyit vesznek fel, és mekkora arányban költik majd például lakásra. (Nyilván nagy arányban, de azért ennél konkrétabbat nem ártana tudni.)

Könnyű dolgunk lenne akkor is, ha egy kiforratlan, kis kereslettel bíró lakáspiacról kellene szólnunk, de a helyzet ma nem ez. Az árak az elmúlt években nagyon-nagyon elszálltak. Ez alapján inkább kissé már a túlfűtöttség a jellemző a piacra. És bár az új építésű lakások még drágábbak, ezek csak az adásvételek pár százalékát teszik ki, és ez az arány idén sem haladhatja meg a tíz százalékot, még akkor sem, ha újabb rekordot dönt az új építésű lakások száma. Idén hozzávetőleg 160 ezer lakáspiaci adásvétel várható.

Az elképesztő fővárosi és nagyvárosi lakásárak miatt könnyen lehet, hogy a költési hajlandóság csak kicsivel nő. Tömegesen e könnyítések miatt új laképítések nem kezdődnek, hiszen a 27 százalékra visszaemelkedő lakásáfa csak ott viselhető el rövid távon, ahol a leggazdagabbak keresnek lakásokat: a főváros belső kerületeiben, a Balaton nagyvárosainak kiemelt, főleg part menti szakaszain, esetleg néhány nyugat-magyarországi nagyváros belsőbb részein.

Ha viszont a használt lakások piacára mondjuk 10 ezer, az eddiginél súlyos milliókkal többet költeni képes réteg érkezik, akkor az árak még tovább emelkedhetnek. Ha nem is drámai mértékban, de az könnyen elképzelhető, hogy mégsem lassul a használt lakás átlagárak növekedése a várt 4-6 százalékra, hanem marad 10 százalék körül, mint ahogyan egy 2018-ban történt.

Persze az intézkedések nem a nincstelen, és nem is az alsó-középosztálybeliek lehetőségeit, hanem a tehetősebb, legalább közepes egzisztenciával bíró nagycsaládosok lehetőségeit bővítik igazán. Hitelt az tud (és mer általában) felvenni, akinek stabil, viszonylag magas jövedelme van. Azaz a nagyobb alapterületű, nagyvárosi használ lakások, illetve a sok munkalehetőséggel ellátott régiók modern, fiatal családoknak ideális házai, ikerházai esetén jelenthetnek plusz keresletet a várható könnyítések, támogatások. És persze meg kell várnunk azt is, amíg kiderül: a falusi CSOK rendszer mit jelent.

És még valami: ha hosszabb (legalább 3-5 éves) távon az intézkedések érdemben növelik a gyermekvállalási kedvet, az végső soron egyre nagyobb és nagyobb lakásigényt támaszt a középosztálybeli családok részéről.

Összefoglalva: a használt lakások piacán lehet, hogy idén még nem csökken 4-8 százalékra az árnövekedés mértéke, hanem a tavalyi 10 százalék körüli szinten maradhat. Hosszabb – legalább 3-5 éves – távon, ha valóban javulnak a születési mutatók, akkor a családok létszámával együtt a lakásigényük is nőhet, ami keresettebbé teheti a 3-4 lakóhelyiséges lakásokat, ikerházakat, házakat. De csak ott, ahol sok a jól fizető munkalehetőség.

A demográfiai akcióterv lakáspiacot érintő bejelentései

– A fiatal házasok gyermekvállalási támogatása értelmében minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes, ráadásul szabad felhasználású kölcsönt kaphat. E kölcsön törlesztését e mellett az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és egyúttal a még hátralévő tőketartozás egyharmadát elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a még megmaradt teljes tőketartozást elengedik!

– A második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermek születésekor négymillió forintot, minden további gyermeknél újabb 1-1 milliót vállal át az állam a családok jelzáloghiteléből.

– Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.

– Növekszik a CSOK kedvezményes hitele, ráadásul júliustól a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják, illetve érkezik a községekre optimalizált CSOK.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)