Megy még a luxus-Airbnb lakás?

A friss adatok szerint tavaly minden korábbinál több turista járt Magyarországon. A vendégéjszakák száma 5,2 százalékkal, 30-ról közel 31 millióra nőtt; a szállásdíjbevételek pedig elérték a 300 milliárd forintot. Túl vagyunk a csúcson, vagy Airbnb-s lakáskiadás még mindig menő?

Fenntartható ez a turisztikai növekedési ütem? Egy darabig igen, de nem tudjuk pontosan, hogy meddig. Az azonban biztos, hogy a turista-áradat fenntartásához stabil világgazdasági kilátások lennének szükségesek a következő években. Azaz aki most fog szálláshely-, vendéglátás- vagy bármi más turisztikai fejlesztésbe, annak hosszú távon meglehetősen optimistának kell lennie. Az alábbi adatok alapján azonban az Airbnb-s lakáskiadás igenis még működő üzlet.

Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint ugyanis megdőlt a rekord, soha ennyi turista nem járt még Magyarországon, amit a legfrissebb forgalmi adatok meg is erősítenek. Tavaly tehát történelmi rekordévet zárt a turizmus. Idén pedig további ezer jelentősebb turisztikai fejlesztés indul el, ami az MTÜ szerint azt a célt szolgálja, hogy a turizmus növekedési üteme idén, illetve a következő években is tovább folytatódjon.

2018-ban a kereskedelmi szálláshelyek 5,2%-kal több, összesen 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így 2018-ban csaknem elérte a 31 milliót. Tavaly az összes vendégéjszakaszám felét, 15,6 millió vendégéjszakát a belföldi vendégek töltötték el hazánkban, 15,3 milliót a külföldi vendégek. A kereskedelmi szálláshelyek 9,3 százalékkal nagyobb árbevételre tettek szert 2017-hez képest, amely így meghaladta az 510 milliárd forintot, ezen belül a szállásdíjbevételek pedig a 300 milliárd forintot. Ez a siker a fejlesztéseknek és a turizmusban dolgozó emberek áldozatos munkájának köszönhetően, az ágazat pedig évről-évre nagyobb mértékben járul hozzá Magyarország gyarapodásához.

A legnépszerűbb régiók tavaly is a Budapest−Közép-Duna-vidék és a Balaton voltak mind a külföldi, mind a belföldi turisták körében. Ráadásul jelentősen nő a hazánkba érkező, jellemzően magas költésű vendégek száma, tavaly ugyanis két számjegyű növekedést tapasztaltunk például az amerikai, kanadai, kínai, és spanyol turisták esetében is az előző évhez képest. Az élénkülő belföldi turizmus pedig azt is jelzi, hogy a magyarok egyre szívesebben utaznak Magyarországon és a családoknak bővül az anyagi mozgástere.

A fő mutatószámok tekintetében a növekedés üteme meghaladta Csehország és közelíti Ausztria teljesítményét. Idén folytatódik a szálláshely-fejlesztési program is és a Liszt Ferenc Nemzetközi reptér új termináljának építését is bejelentették.

A növekedő lakásárak és a csúcsközeli piac okán az Airbnb lakáskiadással ma már nem lehet olyan jól keresni, mint korábban, és a társasházak, egyes kerületek, illetve Budapest is szigorítja, szabályozza a piacot. Fontos tudni, hogy a 4-5 évvel ezelőtti ezer-ezerötszáz helyett ma már 4500 budapesti lakás érhető el az Airbnb-n.

Jó lokációval (a szűk pesti belvárosban, vagy körút közelében), luxus berendezéssel, nívós fotókkal és hozzáértéssel (például szállásadói tapasztalattal) még adózás után is megérheti ilyen vállalkozásba fogni, ha valaki (lakásonként) napi 1-2 órás elfoglaltsággal meg szeretne keresni egy hazai átlagfizetésnek megfelelő jövedelmet.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)