7 tipp fürdőszoba felújítás előtt

Akár egy picike panelfürdőszoba, akár egy családi ház hatalmas fürdőszobájának tulajdonosai vagyunk, a felújítás sok fejtörést okozhat. Így nem árt, ha pár dologgal előre számolunk. Ezek közül gyűjtöttük most 7 tippet egy csokorba.

1. Vízvezetékek

Amikor elkezdjük tervezgetni új fürdőszobánkat, akkor elsősorban arról álmodozunk, milyen burkolatokat, szanitereket válasszunk majd. Pedig nem ártana a dolgok mélyére ásni, és egy vízvezetékszerelővel a padlóban, falban futó csöveket is átnézetni. Ha nagyon régen épült a ház, vagy régen volt felújítva, szinte biztos, hogy még az új burkolatok, szaniterek beszerelése előtt újra érdemes csövezni, hiszen nem akarjuk pár év múlva szétverni a szép csempét és padlóburkolót.

2. Világítás

Ha már komplett felújításba fogunk, érdemes a világításra is külön figyelmet fordítanunk, és a ma divatos süllyesztett mennyezeti világítást is kialakítanunk. Emellett természetesen azért még szükség lesz a tükörnél is a megfelelő megvilágításra felülről vagy két oldalról. Ha felülről szeretnénk megvilágítani a tükröt, válasszunk több égőből álló, vagy egy hosszú, a tükör felső részén végigfutó fénycsöves világítást. Ma már vannak meleg fényű fénycsövek, LED-es fénycsövek is.

Ebben a szegedi lakásban például 3 nagyobb égőt kapott a hosszú mosdópult.

Még több képért kattintson a fotóra!

Kerek tükrökhöz ideális lehet a mennyezetre függesztett kétoldali megvilágítás, ahogyan ebben a VI. kerületi lakásban is látható.

 

Még több képért kattintson a fotóra!

3. Fürdőszobaszekrények

Ha egy szűkös fürdőszobában csak egy keskeny mosdópult fér el, akkor kényelmetlen lehet, hogy a mosdó feletti tükrös szekrény túl közel van a mosdópult széléhez. Ha van lehetőségünk, inkább süllyesszük a falba a szekrényt, vagy tegyünk csak egy tükröt a mosdó fölé, és a szekrényt egy kicsit arrébb. Alsószekrényből pedig válasszunk inkább nagy fiókosat, sokkal praktikusabban lehet bele pakolni.

Kép forrása: ana-white.com

4. Milyen WC-t válasszunk?

Nem tűnik bonyolultnak a kérdés, választásunkat ízlésünkön kívül mégis befolyásolhatja például a csatorna bekötés. Ha a szennyvízelvezetés már adott, akkor nem mi választjuk ki, hogy alsó vagy hátsó kifolyású WC csészét veszünk-e, hátsó kifolyású esetében azonban még mindig eldönthetjük, hogy falra szerelt vagy álló WC csészét választunk, mint ahogy dönthetünk arról is, hogy lapos- vagy mély öblítéses legyen. A WC tartállyal kapcsolatban szintén többféle lehetőség közül választhatunk. A monoblokk tartályt például egybe építik a WC-vel, de választhatunk falra szerelhető vagy falba építhető tartályt is. A lényeg, hogy időben döntsük el, mit szeretnénk, mert később már nehéz variálni.

5. Zuhany vagy kád?

Ezt a döntést elsősorban egyéni preferenciánk határozza meg, de a fürdőszoba mérete is befolyásoló tényező lehet. Egy kisebb fürdőszobába természetesen praktikusabb egy zuhanyzó, de a döntést elsősorban az befolyásolja, hogy melyiket használnánk gyakrabban. Ha van helyünk, akkor természetesen választhatjuk mindkettőt. Ha kicsi a hely és nem tudunk dönteni, akkor a zuhanypanellel felszerelt fürdőkád lehet a megoldás, ahogyan ebben a terézvárosi lakásban is látható.

Még több képért kattintson a fotóra!

6. Ablak a fürdőszobában

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha van ablaka a fürdőszobánknak, vagy lehetőségünk van beszereltetni egyet. Amellett, hogy így természetes fényhez is jut a helyiség, lehetőségünk van szellőztetni is, ami egy fürdőszobában kiemelten fontos, néhány dologra azonban figyeljünk a választásnál.

  • Ha az ablak a szomszéd telkére néz, biztos, hogy csak egy kis ablakunk lehet, és az is csak tejüveggel.
  • Ha az ablak nem a szomszéd telkére néz, akkor is fontos a tejüveg a saját privát szféránk megőrzésének érdekében, kivéve, ha az ablak a kertünkre néz, amiben a kádban ülve is gyönyörködni szeretnénk.
  • Ha az ablakot közvetlen víz is érheti, válasszunk inkább műanyag ablakot, ha a zuhanyzóban van, arra is figyeljünk, hogy az ablakpárkány befelé lejtsen.

Kép forrása: uptechnicalcollege.info

7. Zuhanytálcák

A hagyományos zuhanytálcák ideje lejárt, egyre többen választják az épített zuhanyzókat. Ezek közül nagyon népszerűek a walk-in zuhanyzók, de azért figyeljünk oda arra, hogy a zuhanyzónak legyen egy kis pereme, lehetőleg olyan, ami befelé lejt, hogy a víz könnyen lefolyhasson róla. A zuhanyzó aljának kiépítésénél a csúszásgátlásra is oda kell figyelni, a nagyobb csempelapok ugyanis, hacsak nem textúráltak, könnyebben csúszhatnak. Ilyen szempontból ideális választás a mozaikcsempe, ebben a XII. kerületi lakásnak a fürdőszobájában is ilyet használtak a zuhanyzó közepén függetlenül attól, hogy a fürdőszobát egyébként teljes mértékig nagy csempelapokkal burkolták.

Még több képért kattintson a fotóra!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Régen a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, de ma nagyon nem az.

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

© 2024 (v2.202102)