26 milliót ér 3 gyerekkel az új CSOK

Jelentősen megnöveli a CSOK forrásait a múlt vasárnap bejelentett családvédelmi akcióterv. Kiszámoltuk, milyen összegben gondolkodhatnak ingatlanvásárláskor azok, akik két- vagy három gyermekkel szeretnék kihasználni az új lehetőségeket, illetve mennyit kell végül visszafizetniük. A mai igen kedvező piaci kamatokhoz képest  is rengeteget nyerünk: már két gyereknél is 13,4 milliót spórolunk, 3-nál pedig közel 26-ot. A cikkből kiderül, hogyan számoltunk, és milyen kedvezményeket, támogatásokat kaphatunk.

A bejelentett családvédelmi akcióterv legnagyobb újdonsága a 18-40 év közötti, első házasságukban élő, legalább 3 év munkaviszonnyal rendelkező nőket megillető kamatmentes hitel lehetősége.

A fiatal házasoknak járó hitel kondíciói:

  • Max. 10 millió Ft hitelösszeg
  • Bármilyen célra felhasználható (szabadfelhasználású)
  • Kamatmentes
  • Max. 55 ezer Ft/hó törlesztő 10 millió Ft hitelnél

A fiatal házasoknak járó hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, ám a 2019. július 1. után születendő gyermekek akár le is nullázhatják a tartozást az alábbiak szerint:

  • 1. gyermek megszületése: 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést.
  • 2. gyermek megszületése: újabb 3 évre felfüggesztik a hiteltörlesztést+30%-kal csökkentik a tőketartozást.
  • 3. gyermek megszületése: a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

A fiatal házasoknak járó hitellel párhuzamosan kibővítik a Családi Otthonteremetési Kedvezmény (CSOK) hitelének felhasználási körét is 2019. július 1-től.

  • Használt ingatlanok vásárlására is felhasználható lesz a CSOK-hitel, mégpedig az újépítésű ingatlanokkal megegyező feltételekkel.
    • 2 gyermek vállalása vagy megléte esetén: 10 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
    • 3 gyermek vállalása vagy megléte setén: 15 millió Ft kedvezményes hitel (max. 3% kamat)
  • Eltörlik a használt lakásokra érvényes 35 millió Ft-os értékhatárt, ami főleg Budapesten jelent nehézséget az 550-750 ezer Ft körüli átlagos négyzetméterárak miatt.
  • A második gyermek születésekor 1 millió, a harmadik gyermek születése után 4 millió forintot vállal át a kormány a családok jelzáloghiteléből. További gyermekek után 1-1 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Mit jelentenek összességében 2 illetve 3 gyermek esetén, ha a 10 millió Ft szabadfelhasználású hitelt lakásvásárlásra fordítja a család?

Az ábránkon látható, hogy egy 2 gyermekes család összességében 21,43 millió forinttal gazdálkodhat (CSOK támogatás+10 millió Ft CSOK hitel+10 millió Ft szabadfelhasználású hitel), ha minden lehetséges támogatási formát igénybe vesznek. A 2. gyermek megszületését követően a kamatmentes szabadfelhasználású hitel fizetését 3 évre felfüggesztik, illetve jóváírják a tartozás 30%-át, így 20 éves futamidővel számolva végül 19,31 millió Ft-ot kell összességében visszafizetniük. Ez 13,41 millió Ft pénzügyi előnyt jelent ahhoz képest, mintha egy átlagos kamatszintű, fix kamatú lakáshitellel finanszíroznák meg a vásárlást.

Három gyermek esetén a pénzügyi előny még jelentősebb (lásd a lentebbi ábrát), ekkor 25,94 millió Ft-tal kell kevesebbet visszafizetni a piaci hitelhez képest.

Ha kíváncsi vagy a bankok jelenlegi hitelajánlataira Lakáshitel Kalkulátorunkkal megnézheted és össze is hasonlíthatod a piaci kínálatot.

 

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

© 2024 (v2.202102)