Adózás: vadonatúj szabályok bérbeadóknak

Amennyiben magánszemélyként bérbe adjuk ingatlanunkat, úgy az ebből származó jövedelmünk után 15% mértékű adót kell fizetnünk. Az adófizetésben idén januárjától néhány fontos változás történt. Szakértői írásunk első része.

A bérlőnk által fizetett összeg egy része nem adóköteles. Az adóköteles jövedelem kiszámítása tehát azért fontos, hogy ne fizessünk magasabb összegű adót annál, mint amire kötelesek vagyunk.

A legfontosabb változás, hogy 2019. január 1-jétől az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem megállapítása során nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak a bérbeadó által a bérbevevőre az igénybevétellel arányosan áthárított díját. Ha ez túlzottan szakmainak hangzik akkor az “így különösen” fordulattal egyértelmű lesz: azaz például a közüzemi szolgáltatások díját.

Amennyiben tehát a szolgáltató felé a bérbeadó fizeti meg például az áramszolgáltatás ellenértékét, a bérbeadó felé pedig a bérlő, úgy ez nem számít jövedelemnek.

Fontos azonban, hogy milyen kitételek vonatkoznak ezekre a közüzemi szolgáltatásokra. Mindenekelőtt fontos, hogy a rendelkezés azoknak a más személytől vásárolt szolgáltatásoknak a bérlőre áthárított díjára vonatkozik, amelyek az ingatlan használatával függenek össze.

Nagyon lényeges viszont, hogy – az állami adóhatóság állásfoglalása szerint – a társasház által kötött biztosításra, a társasházi takarítás díjára, a közös képviselőnek kifizetett díjazásra, vagy a lakók által a felújítási alapba fizetett összegre a kedvező szabály nem alkalmazható.

Nem alkalmazható továbbá ez a kedvező szabály a bérlőre áthárított társasházi közös költségre sem. Amennyiben tehát a bérlő a bérbeadónak közös költséget is térít, még abban az esetben is bevételnek fog minősülni, ha az tartalmaz rezsi-elemeket (például vízdíj, szemétdíj). Ilyen esetben költségelszámolásra van lehetőség.

A másik fontos tény, hogy a fenti kedvező szabály alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha a szolgáltatás díja az igénybevétellel arányos módon van a bérlőre áthárítva. Így amennyiben a bérlő fix összegű bérleti díjat fizet, amely tartalmazza a lakás rezsiköltségeit is, vagy a bérlő és a bérbeadó fix összegű költségtérítésben állapodnak meg, akkor az egyösszegű bérleti díj vagy költségtérítés ingatlan bérbeadásból származó bevételnek számít. Ilyen esetben a fenti szabály nem alkalmazható, de a felmerült költségek elszámolhatóak.

Rövidesen folytatjuk további, az ingatlanok kiadására vonatkozó adószabályokkal.

Cikkünk szakértő szerzője dr. Gombolai Éva, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)