Van tippje, hogy meddig emelkednek még a lakásárak?

Ezt az „ötforintos” kérdést egyre többször teszik fel mind a lakásvásárlás, mind a lakás-eladás előtt állók, már csak azért is, mert aki vesz, az is sok esetben elad előbb egy másik otthont. Így pedig egy rosszul időzített értékesítés vagy vásárlás akár milliós bukást is jelenthet a gyorsan változó piacon.

Bár a „huhogók” mindig is sokan voltak, mégis: az utóbbi időben egyre többen és többen várják azt, hogy hamarosan tényleg megáll a lakásárak emelkedése. Ugyanakkor egyelőre a szakértők szerint nem lesz olcsóbb a lakás, mindössze a drágulás ütemének a lassulása várható. A Lakás 2019 kiállítás szervezői számos szakértőt kérdeztek meg többek közt az árak, a kereslet, a hitelfelvételi és befektetői hajlandóságról; illetve arról, hogy vajon milyen mértékben alakíthatja át a júliustól életbe lépő falusi CSOK a községek lakáspiacát.

Egyébiránt most, péntek délben nyitja meg kapuit a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Lakás 2019 Kiállítás. A Millenáris ‘B’ épületében lévő ingyenes rendezvény pénteken 12-19 óra között, szombaton és vasárnap 10-18 óra között várja a látogatókat.

A megkérdezett szakértők az árváltozással kapcsolatban a fővárosi új építésű lakások esetében látják legkisebb esélyét a lassulásnak. Tízből hatan mondják azt, hogy a következő félév során legalább 5 százalékkal mennek még feljebb az árak, ami éves szinten továbbra is két számjegyű, várhatóan 10 százalék feletti drágulást jelent.

A használt panel- és tégla lakásoknál viszont a fővárosban már csak 30 és 10 százalék gondolja ugyanezt, míg a megyeszékhelyeken mind az új, mind a használt lakásoknál mindössze a megkérdezettek 20 százaléka számít hasonló mértékű áremelkedésre (lásd erről az ábránkat is).

Még mindig élénkül a kereslet?!

Az adásvételek száma a válság mélypontja óta folyamatosan emelkedik, most a megkérdezettek fele arra számít, hogy sem Budapesten, sem vidéken nem lesz érdemi forgalombővülés: vagyis idén is 160-170 ezer között lehet az évente eladott lakásszám. Ennek ellenére a CSOK változásai miatt egyes szegmensekben mégis emelkedhet az adásvételek száma.

Az első negyedév izgalmasan indult a lakáspiacon; a januári hosszabb év eleji álom után a kereslet februárban és márciusban vett igazi lendületet és formálódott egyre több tranzakcióvá – mondta Benedikt Károly. A Duna House szakértője szerint februárban keresletben és adásvételben is az elmúlt évek legmagasabb számában csúcsosodott.

Benedikt Károly úgy látja, hogy a családvédelmi intézkedések már az életbe lépésük előtt jelentősen formálták az eladói és vevői gondolkodást, ennek igazi hatását azonban a következő két- három negyedévben várjuk igazán. Az ingatlanpiac mellett jelentős növekedés várható a hitelezésben is, amely az emelkedő lakásárak miatt is szükségszerű folyamat lesz az idén.”

A falusi CSOK bevezetésével közben várhatóan a községekben is emelkedni fog a családi házak ára, de a szakértők szerint éves szinten nézve ez nem fogja meghaladni a tíz százalékot, ami azt is előrevetíti, hogy a támogatás ellenére várhatóan nem fognak az emberek tömegesen 5000 fő alatti községekbe költözni.

Befektetők, hitelfelvétel, külföldi vásárlók

A befektetési célú vásárlók arányában a megkérdezettek közel harmada vár csökkenést, a külföldi vásárlók arányában pedig stagnálásra vagy minimális növekedésre számít a többség. A hitelfelvételi arányokban viszont szinte minden szakértő további emelkedést vár, amit az egyre magasabb lakásárak is alátámasztanak.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

© 2024 (v2.202102)