Egy jó ház Ytongból is épülhet, sőt!

Ma az emberek előszeretettel használnak olcsónak látszó, ám valójában nem feltétlenül jó árú építőanyagokat, holott, aki építkezik, annak különösen érdekes szétnézni, mert nem várt előnyöket is hozhat mondjuk egy Ytongból épülő ház.

Ha fal, vagy falazóelem, akkor az legyen piros, lyukacsos, és darabra nagyon olcsó – gondolják még ma is sokan. Pedig, mint tudjuk az olcsó nem véletlenül olcsó, és végül sokszor drágább is lesz.

Mert például sokkal több idő, így jóval magasabb költség, mire felépül a ház, ami a mai munkaerő-ínséges környezetben közel sem mindegy. No meg, mondjuk a kiváló hőszigetelő képességű Ytong téglákhoz nem kell külön kiegészítő hőszigetelést felrakni, ami további rengeteg időt, már egy családi ház kivitelezési költségében is százezreket jelent, azaz végül olcsóbban jövünk ki, ha minőségi építőanyagokat használunk! Arról nem is szólva, hogy tűzvédelmi szempontból az elterjedt EPS lapok nem a legkiválóbb megoldást adják.

Kevesebb lesz a felesleg, nem éghető a szigetelés

De ez még csak a történet első fele. Környezetünket is védjük, hiszen az Ytong téglák jóval kisebb környezetterheléssel, kevesebb energiából állíthatók elő, mint a hagyományos agyag versenytársai. Ezen felül pedig, amíg a lyukacsos falazóanyagok törés, felezés folytán viszonylag sok törmelékkel, azaz nagy felesleggel építhetők a falakba, addig az Ytong elemek könnyen, törés-mentesen fűrészelhetők és a kisebb, kimaradó darabok könnyedén beépíthetők. Minimálisra szorítva így a selejtet! És persze, mint szó volt róla, az élőmunka költség szintén jelentősen csökkenhet ennek révén.

Aki viszont extra hőszigetelő képességet szeretne, vagy födémet szigetelne, méghozzá ásványi, nem pedig éghető anyaggal, annak a Multipor hőszigetelő lapok a legmegfelelőbbek, melyek a legszigorúbb tűzvédelmi előírásoknak (A1) is megfelelnek.
Ezen túl az Ytong természetes páraszabályozó képessége említendő, ami az egyik legfontosabb tényezője a lakótér komfortjának: az ilyen falazóelemből épült lakás állandóan kellemes lakóklímát biztosít télen-nyáron egyaránt.

 

Jobb, mint a hagyományos fal!

Tévhit, hogy az Ytong falra nem lehet, vagy csak nehezen lehet polcokat, kisebb szerkényeket rögzíteni. Az Ytong szerkezete maximálisan biztosítja a szükséges erősségű kötés kialakítását és nagy teherbírású rögzítést ad akár egy nehéz konyhaszekrény vagy villanybojler számára is.

A kész fal nedvesség hatására nem változik, egy esetleges beázás esetén rövid időn belül kiszárad; sőt, építés közben sem kell jobban védeni az időjárás viszontagságaitól.
A hagyományos falazat hőszigetelő képessége nem nyújt teljes biztonságot a különböző szerkezetek találkozásánál kialakuló penészesedés ellen. Az Ytong tégla „a tér minden irányában” ugyanolyan jól hőszigetel, ezért a hőhidak és a megjelenő penész kialakulásának esélye minimális.

 

Letölthető típustervek

Az Ytong-ot forgalmazó Xella Magyarország Kft. ráadásul egy érdekes és igen hasznos kezdeményezéssel is segíti az építkező magánembereket: bár jellemző, hogy mindenki egyedi, magára szabott családi házat szeretne építeni, ám egy új ötlet mindig sok rizikót hordoz magában, a kiforratlan megoldások a későbbiek során kellemetlenségekhez vezethetnek az épület tartóssága, használhatósága tekintetében. „A többféle, már előre kidolgozott mintaterv közül választva felgyorsíthatod a tervezés, engedélyeztetés folyamatát” – olvasható a honlapon.
Az átgondolt tervezés és kalkuláció mindenekelőtt azért fontos, mert utólag sokkal nehezebb és problémásabb változtatni az épületen, a módosítások miatt növekednek a költségek, és nő az építkezésre fordított idő.

 

A kiválasztott mintatervet Kész ház partnerek az adott helyszínre adaptálják, vagy szükség esetén áttervezik. Amennyiben nem talál valaki a tervek között olyat, ami megfelelne, dönthet az egyedi tervezés mellett. A Kész ház program az egész országban kijelölt partneri hálózaton keresztül működik és egyéni igényeket egyaránt figyelembe veszve.

 

A cikk megjelenését a Xella Magyarország Kft. támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)