Gyöngyszemek mediterrán köntösben

A mediterrán stílus manapság más “ruhában” jelenik meg az építészetben, mint egykor. Több formajegyet is követnek a tervezők,  ám ezeket legtöbbször nem a tiszta formájukban, hanem ötvözve a modern elemekkel. A mediterrán stílusú házak különlegesebb hangulatot árasztanak, ezért – egy bizonyos vevőkör szemében – értékesebbnek számítanak. Egyébként pedig ki ne szeretné a Földközi-tenger vidékén érezni magát a saját otthonában?

A mediterrán stílushoz több jellemzőt felsorakoztathatunk, amiket alkalmazva mi is úgy építhetjük-alakíthatjuk a házunkat, hogy a kellő, igazán délies hangulatot megteremtsük. Az egyik ilyen jellemző trend már hosszú évek óta, a kertvárosi mediterrán idill megálmodása. Ma ez elsősorban egy medencét, egy grillező helyet és délies növényekkel teli kertet jelent.

Debrecenben ezt a 4 szobás családi házat találtuk, aminek hangulatos telkén a gyönyörű medence mellett az elmaradhatatlan kerti grillező is egyaránt megtalálható.

eladó ház

A több szintű sátortetős szerkezet is nagyon jellemző a délies stílusra. Ez a győri családi ház szerintünk igazi toszkán érzést nyújt.

eladó házak GYőr

A mediterrán házak építésekor nemes anyagokat, homlokzati díszítéseket is sűrűn haszbnálnak, bár nem árt ezek arányát visszafogni, nem túlzásba vinni.

Nagyon elterjedt a belső terekben használd fa dizájn is, amit, ha ízlésesen keverünk téglával, egy ilyen látványos házat tudhatunk magunkénak. Ennek a mosonmagyaróvári otthonnak az udvarán, egy mediterrán hatású, 4 évszakos, beburkolt wellness helyiséget is találtunk, ahol finn szauna, jakuzzi, medence és az emlegetett grillező is újra felbukkan.

mediterrán terasz

Hasonló kialakításokat kapott ez a sárvári családi otthon is, ahol inkább a tégla a domináns elem.

nagy telkes házak

A mediterrán házak elmaradhatatlan része az idilli kert. Több kialakítással is találkozunk e téren: vannak akik szeretik a házat körülvenni a telekkel. Mások inkább tagolják ezt, és különböző terveket készítenek az egyes kertrészek funkcióit elválasztva.

Magyarországon gyakori az “L” alakú és a melléképületekkel, kerti épületekkel ellátott “U” alakú kialakítás is. A zöld terület egyik legfontosabb része nyilvánvalóan persze a terasz, ami legtöbbször fedett vagy csak félig nyitott.  A pihenőhelyekhez pedig gyakran kapcsolódik a már látott medence is! Ez a szegedi ház szépen hozza az emlegetett stílusjegyeket, így kívül-belül nagyszerűen mutat!

Szegedi házak

Éghajlatnak megfelelő virágokat is érdemes elhelyezni, a teraszra, bejárathoz, vagy a járdák mentén. A fővárosban, Óbuda Aranyhegyen, ebben a 8 szobás házban,  a virágok hangulatos elrendezése köszönti a reménybeli vásárlót.

mediterrán

Ha ilyen házakat esetleg nem engedhetünk meg magunknak, a mediterrán hangulat érdekében akkor is több ötletet alkalmazhatunk a látottakból. Főleg olyan esetekben, amikor már alapból ilyen kinézetű ház megépítésére törekszünk. Néhány tervet akár felújításkor is alkalmazhatunk! Itt a tavasz, így már neki is kezdhetünk!

Ha még keresgélnél a több szobás, mediterrán családi házak között, akkor kattints a erre a linkre!

 

A képek forrása: http://www.csaladihaztervezes.hu

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Egy év kellett hozzá, de hivatalosan is a Kreml mellé költözött vissza Budapestről a Nemzetközi Beruházási Bank.

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

© 2024 (v2.202102)