Szigetelés: nem csak kívül, belülről is lehet!

Sok esetben nem férünk hozzá, nem engedélyezett, vagy csak aránytalan kényelmetlenséggel jár a házat, lakást kívülről szigetelni. Ilyenkor remek megoldás a belső oldali hőszigetelés. A modern anyagokkal ez is könnyen lehetséges!

Sokszor akad olyan helyzet, hogy műemléki házat kellene szigetelni, vagy épp olyan társasházat, ahol a társtulajdonosok nem járulnak hozzá a munkákhoz, de mi szeretnénk szigetelni. Vagy épp ikerházról, sorházról van szó, ahol a falakhoz kívülről nem férünk hozzá, esetleg olyan kő, tégla, vagy egyéb díszítés van a házon kívül, ami miatt aránytalanul drága és munkás lenne a külső szigetelés. De még sorolhatnánk az okokat.

Szigetelés kívül és belül

A lényeg, hogy az ember sokszor csak és kizárólag a külső szigetelésen gondolkodik, pedig van egyszerű, mégis modern és igen hatékony módja annak, hogy belülről szigeteljük le a házunkat, lakásunkat.

Ugyanakkor, amikor a piacon szétnéztünk, nem túl sok megoldást találtunk erre. A szakemberek többsége, akiket megkérdeztünk az úgynevezett ásványi hőszigetelő rendszert ajánlotta, amellyel párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés.

A szakik sokszor csak Multiporként emlegetik ezt a rendszert, utalva ezzel a bő két évtizede bevezetett, a Ytong-gal rokon márkanévre is. A Multipor rendszer ráadásul nem csak belső oldalon használható, az épület külső homlokzati hőszigetelésére is alkalmas, ha tehát bizonyos részeken belül, másutt kívül (is) fut a szigetelés, akkor sem kell kétféle anyagot keverni, kétféle munkafolyamatot koordinálni.

Hogyan működik a Multipor?

A Multipor működési elve egyszerű: a meleg levegő több nedvességet képes megtartani, ezért mikor lehűl az úgynevezett harmatpontra, kicsapódik belőle a pára. Ez fűtött beltéri és kültéri téli hőmérséklet állapotok alatt nem a belső oldali hőszigetelés és a fal határán (tehát nem hőhidat képezve), hanem hamarabb, már a hőszigetelő lapon belül megtörténik. Éppen ezért azokat a hőszigetelő anyagokat, melyek nem, vagy csak nehezen képesek leadni a bejutó nedvességet, emiatt párazáró réteggel kell védeni. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok a kicsapódott nedvességet – úgynevezett kapilláraktivitás útján – a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog.

E lapok alkalmazásával a belső felületi hőmérséklet megemelkedik, megszűnik a felületi páralecsapódás. Ráadásul az anyag szervetlen lúgos összetételéből (pH = 11) adódóan a penészgombák kialakulásának a kockázata minimális. Lényeges, hogy a felületi hőmérséklet emelkedése növeli a komfortérzetet, alacsonyabb léghőmérséklettel is biztosítható az elvárt kényelem, mely energia megtakarításhoz vezet!

Hogyan érdemes a belső szigetelés kialakításához hozzálátni?

Fontos, hogy a lapok a falfelületre teljes felületen legyenek ragasztva, mert így tudják a felülettől a nedvességet elszállítani és falazat szárításában is segítenek. Továbbá a Multipor ásványi hőszigetelő lap rendkívüli anyagtulajdonságaiból kifolyólag anti-allergén, hiszen természetes alapanyagokból (homok, cement, víz) készül.

Gyártása emellett környezettudatos technológiával történik, így rendelkezik a „Környezetbarát Termék” Védjeggyel is. Ezen felül további nagy előny más szigetelőanyagokhoz képest, hogy a Multipor lapok nem éghetőek, egy nem várt lakástűz esetén megvédik a mögöttes szerkezeteket és nem fejlesztenek mérgező gázokat sem!

Épületszerkezeti szempontból sokszor a külső oldali hőszigetelés valóban kedvezőbb, de amikor erre nincsen lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés – a meglévő szerkezetek károsítása nélkül – élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet biztosít.

Fontos tudni viszont, hogy a Multipor ásványi lapokkal történő belső oldali hőszigetelés csak normál hőmérsékletű, és páraterhelésű helyiségekben nyújt optimális megoldást. A tartósan magas páratartalmú, rosszul szellőző, és nedvességnek kitett helyiségek (például mosókonyhák, nem szigetelt vizes pincék) utólagos belső oldali kiegészítő hőszigetelésére nem alkalmazható.

A cikk megjelenését a Xella Magyarország Kft. támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

Érdemes akkor is kiutazni a foci Eb-re, ha nem tudtunk belépőt venni?

Érdemes akkor is kiutazni a foci Eb-re, ha nem tudtunk belépőt venni?

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk.

Visszatér Gulyás Gergely a kormányinfókra, nyáron már focizna

Visszatér Gulyás Gergely a kormányinfókra, nyáron már focizna

Február végén a gerincklinikán egy gerincműtéten esett át, utána újra kellett tanulnia járni.

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Nem akar alkotmánybíró lenni Trócsányi László.

© 2024 (v2.202102)