Hogyan tehetem biztonságosabbá a lakásom?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy hozzánk nem törnek be, úgysincs nálunk semmi. Van egy rossz hírünk: Magyarországon a betörések nagy részét nem jelentős érték eltulajdonítása céljából követik el.

A betörések elhanyagolható részét teszik ki a jól eltervelt, professzionális műveletek. Általában az jellemző, hogy pár százezer forint értékben okoznak kárt és a könnyebben támadható otthonokat törik fel. Fontos számukra, hogy könnyen bejussanak, zavartalanul dolgozhassanak és könnyű legyen a menekülés. Ha biztosak lehetnek abban, hogy a tulajdonos nincsen otthon, azzal jóval könnyebbé válik a dolguk.

Ne reklámozd, hogy nyaralni mész

A legfontosabb óvintézkedés: ne reklámozd, hogy nyaralni mész. A közösségi médiában akárki megtudhatja, mikor lehet biztos abban, hogy nem fogod zavarni a betörésben.

Inkább utólag oszd meg ismerőseiddel a képeket és élményeket. Ha külföldről posztolsz, jobb, ha gondolsz rá, hogy olyanok is tudják majd, hogy nem vagy otthon, akiknek nem kéne.

Ha hosszabb útra mész, még a számlaleveleket is érdemes más címre irányítani, vagy egy ismerőst megkérni, hogy ürítse a levelesládát.

Legyen biztonságos a bejárat

Biztonságtechnikai szempontból az otthonod legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Egy pótzárral is megerősítheted, de a legjobb, ha biztonsági ajtót szereltetsz be, aminek a tokszerkezete is stabil. Amennyiben a bejárati ajtón ablak van, lehet, hogy ez az ajtó leggyengébb pontja. Biztonsági ablakfóliával jelentősen megnehezítheted a betörők dolgát.

Te is látod a lehetőséget?

Az alacsonyan lévő ablakok, teraszra, kertre nyíló tolóajtók szintén különös figyelmet igényelnek. Az ablakok esetében felszerelhetsz rácsot, de esztétikai és anyagi szempontból is biztos, hogy jobban jársz a biztonsági ablakfóliával, amit a MABISZ rács helyett is elfogad. Az ablakfólia elhelyezése ráadásul nem jár zajjal és porral.

Helyezz el mozgásérzékelőt, riasztót, kamerát

A betörések túlnyomó többségét az alkalom szüli, és ha egy betörő azt látja, hogy egy ingatlan el van látva védelemmel, nagy eséllyel másik célpontot választ. Az elrettentés annyira jól működik, hogy akár még egy nem bekötött kamerának, mozgásérzékelőnek is komoly hatása lehet.

A riasztó elrettentő hatását fokozhatjuk, ha kiteszünk egy matricát, amiből kiderül, hogy a riasztó a rendőrségre, vagy távfelügyeletre be van kötve.

Ha megtörténik a baj

Kerüld el a személyes találkozást a betörővel. A lebukás elkeseredett tettekre késztetheti, ami eredetileg nem is állt volna szándékában. Jobb egy ilyen kiszámíthatatlan helyzetet elkerülni.

Vannak trükkök, amik működhetnek. Beindíthatod a közelben parkoló kocsid riasztóját, ha éppen nálad van a kulcsa. Ez már elég lehet ahhoz, hogy megzavarja és meghátrálásra késztesse a betörőt. Ha nincs ilyen trükkös megoldásra lehetőséged, a legjobb, ha kerülöd a találkozást, de minél több részletet megjegyzel, hogy ezzel tudd majd segíteni a rendőrség munkáját.

A cikk a Webkapu weboldal készítő szakértőjének közreműködésével készült.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Mutatjuk a főbb hétfői történéseket.

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Világszerte egyre több vállalalat vezeti be kísérleti jelleggel a négynapos munkahetet. A tapasztalatok egyelőre igen vegyesek.

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Már-már kezdtük azt hinni, hogy minden rendben lesz a forinttal, az euróval szembeni 400-as szint például tisztességes távolságba került, ám hétfőn ismét jött a feketeleves.

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Az országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot rendelt el a sajtóban megjelent állítások, valamint „Magyar Péter nyilatkozata, bejegyzése és vélelmei” miatt.

© 2024 (v2.202102)