Olcsóbbak lettek a fix10-es hitelek!

Drágultak vagy olcsóbbak lettek a fix és a változó kamatozású lakáshitelek az elmúlt egy évben? Van amelyik drágult, de van amelyik olcsóbb is lett. Most utánajártunk. 
Hónapok óta hallani, hogy az emelkedő kamatkörnyezet miatt drágulni fognak a lakáshitelek is. Az Otthontérkép lakáshitel kalkulátorával megnéztük, az elmúlt egy évben hogyan változott a lakáshitelek kamatszintje, drágábban vagy éppen olcsóbban kínálják termékeiket a bankok?

A fenti azért különösen érdekes kérdés, mert az elmúlt időszakban felerősödtek a kamatemelkedést váró jóslatok, amit az MNB is erősített azzal, hogy jó ideje a hosszabb kamatperiódusú, a kamatemelkedéssel szemben ellenállóbb hiteltermékek felé tereli a bankokat és az ügyfeleket egyaránt.

Nem véletlen, hogy jelenleg a kihelyezett lakáshitelek 95%-a 1 évnél hosszabb kamatperiódusú, de ezen belül is magasan tarolnak a 10 évig fixált termékek. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a kamat, ezzel együtt pedig a havi hiteltörlesztő összege nem változhat, vagyis minél hosszabb, annál kiszámíthatóbb a fizetési kötelezettség alakulása.)

Ezt vizsgálva pedig érdekes számokat láthatunk, ha megnézzük, miként alakult a lakáshitelek THM szintje (teljes hiteldíj mutatója) és havi törlesztője az elmúlt egy évben.

A lakáshitel kalkulátor korábbi adatait böngészve (10 millió Ft hitel, 15 éves futamidővel, 300 ezer Ft nettó jövedelemmel) kiderül, hogy az elmúlt egy évben a változó kamatú, vagyis az egy évnél rövidebb kamatperiódusú, valamint az 5 éves kamatperiódusú hitelek drágultak, míg a 10 évre vagy a futamidő végéig fixáltak olcsóbbak lettek.

Egyelőre a változás még egyik esetben sem nevezhető igazán komolynak, hiszen a lakáshitel kalkulátor szerint havi törlesztőben mindössze 500-1000 Ft-ról van szó. Igaz ez a 180 hónap alatt már 90-180 ezer Ft különbséget jelent a teljes visszafizetésben.

Ugyanakkor némileg mégis zárult az olló a 10 évre fixált és a változó kamatozású hitelek között, hiszen egy éve még 11 ezer Ft volt az előbbi „biztonsági felára” (vagyis ennyivel kellett érte többet fizetni havonta), addig ez mára 9 ezer Ft-ra redukálódott!

Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a korábbi várakozások ellenére a hosszabb kamatperiódusú hitelekhez érezhetően olcsóbban lehet most hozzájutni, mint egy éve.

Kiknek lehet ez nagyon jó hír?
Például annak a több százezer volt devizahitelesnek, akik a 2015-ös forintosítás óta változó kamatozású hitelt fizetnek. Nekik ez kamatkockázatot jelent, és mivel most kedvezőbb feltétellel adják a bankok a 10 évre és a végig fixált kamatú hiteleiket, jelenleg alacsonyabb költséggel szállhatnak át egy ilyenbe.

Azoknak is jó hír lehet, akik most vennének fel lakáshitelt, és szeretnék bebiztosítani maguknak hosszú időre a jelenlegi kamatszintet.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot, akkor az Otthontérkép Lakáshitel Kalkulátorával ezt megteheted.

Itt megadhatsz különböző kamatperiódusokat, hogy lásd, a kamatkockázat mit jelent a havi törlesztőben, de azt is ellenőrizheted, hogy a jövedelmed alapján mennyire vagy egyáltalán hitelezhető.


© 2021 (v150.202005)