900 ezer magyar kp-ben kapja a fizetését: vehetnek fel lakáshitelt?

Egy tavalyi MNB felmérés szerint a magyar munkavállalók több mint ötöde még mindig készpénzben kapja a fizetését, 5%-uk pedig vegyesen, készpénzben és banki utalással jut hozzá a jövedelméhez. Kapnak ők így lakáshitelt, és ha igen, milyen feltételekkel?

Bármennyire is a technológiai fejlődésről szól a XXI. század, a magyarok ötöde bizony még mindig készpénzben kapja a jövedelmét, de sokan (5%) készpénzben és banki utalással jutnak hozzá a bérükhöz. Ez 4,5 millió magyar munkavállalóval számolva mintegy 900 ezer embert jelent, akik, ha lakáshitelt vesznek fel, azzal szembesülhetnek, hogy bizony a készpénzben kapott jövedelem a bankok egy részénél nehézséget okoz. Természetesen itt a legálisan szerzett készpénzes jövedelemről beszélünk, mert aki zsebbe kapja a bérét, vagy annak egy részét, az ezt az összeget aligha képes a bank által elfogadható módon igazolni, így nem is hitelezhető.

Adnak lakáshitelt

Van egy jó hírünk! A bankok adnak lakáshitelt a készpénzes jövedelemre is, ám az már bankfüggő, hogy éppen milyen feltételeket támasztanak ilyenkor. Három lehetőség van ilyenkor:

1. Van bank, amelyik meghitelezi a NAV által igazolt készpénzes jövedelmet, és az sem feltétel, hogy legyen az ügyfélnek bankszámlája.

2. Más pénzintézetek hiteleznek készpénzes jövedelmet, ám elvárják, hogy a leendő adósnak a hiteligénylést megelőző 2-3 hónapban már legyen bankszámlája. Ezt persze bankszámlakivonattal is tudni kell igazolniuk.

3. Találni olyan pénzintézetet is, amelyik nemcsak egy már meglévő bankszámlához ragaszkodik, hanem ahhoz is, hogy azt a leendő adós aktívan használja. Aktívnak minősül a bankszámla, ha a számlán rendszeres, legalább havi egy ügyfél által kezdeményezett terhelés és legalább havi egy nem bank általi 10 000 Ft-ot elérő jóváírás (jövedelem, egyéb átutalás, készpénzbefizetés) van.

Jól látható tehát, hogy készpénzes jövedelemnél alaposan lecsökken a szóba jöhető bankok száma, így egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb kamatot és THM-et (teljes hiteldíj mutató) kínáló ajánlatot sikerül majd választanod.

Hogy miért fontos ez? A Lakáshitel Kalkulátor szerint egy 10 millió Ft-os – 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője lehet 62 942 Ft és 83 012 Ft is, ami teljes visszafizetésben csaknem 5 millió Ft-os különbséget jelent összességében.

A készpénzes jövedelmek esetében minden esetben elvárás a NAV jövedelemigazolás, amit személyesen, postai úton és telefonon is beszerezhetsz.

Káros mellékhatások, ha lakáshitelt készpénzes fizetésből kérünk

Amennyiben készpénzben kapod a jövedelmed, akkor nem csak az jelenthet pénzügyi hátrányt, hogy leszűkül a szóba jöhető bankok köre, hanem az is, hogy elesel a hitelező banknál vezetett számlára történő jövedelemérkeztetésért cserébe járó kamatkedvezményről is.
Ha valaki ragaszkodik a teljes bankszámlamentességhez, akkor a havi törlesztők befizetése is nehezebb: más bankszámlájáról kell utalnia, a bankfiókban személyesen befizetnie, esetleg postai csekken is rendezheti a hitelt, de ez plusz költséggel jár, nem beszélve arról, hogy így a pénz is lassan érkezik meg a bankhoz. (A bankoknak egy ideje kötelező ingyenes technikai törlesztési számlát nyitniuk a lakáshitelesek számára, ahová be lehet befizetni a hiteltörlesztőket.)

Tippek ha így kérünk lakáshitelt:

Mivel választhatsz magadnak akár teljesen ingyenes bankszámlát, egy ilyen nyitása is megoldást jelenthet. Bankmonitoron keresztüli igénylés esetén az ingyenes CIB ECO bankszámlának például nem csak havi díja nincs az első két évben, de a bankközi átutalás, az állandó átutalási megbízás, a csoportos beszedési megbízás és havonta egy alkalommal a készpénzfelvétel a CIB saját ATM-jéből is ingyenes.

A kalkulátorunk partnere a Bankmonitor

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Valami nagyon nincs rendben az egyik taxitársaságnál

Valami nagyon nincs rendben az egyik taxitársaságnál

A GVH gyanúja szerint a City Taxi megtéveszti a fogyasztókat.

Nagy feladat vár Varga Mihályékra

Nagy feladat vár Varga Mihályékra

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését.

Sok magyar hitelből nyaral idén, nem lesz árstop a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén, nem lesz árstop a balatoni szolgáltatóknál

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.

Új pénzügyi főnök érkezik a magyar Audihoz

Új pénzügyi főnök érkezik a magyar Audihoz

Achim Grewe júliustól irányítja a győri üzem pénzügyeit. 

© 2024 (v2.202102)