A lakcím miatt is csúszhat a csok-igénylés

Bosszantó, és valljuk be, meghökkentő problémával szembesült nemrég egy pár, akik az első közös otthonuk megvásárlásához csok-ot (családi otthonteremtési kedvezmény) szerettek volna igényelni.


A hölgynek volt már két gyermeke, így a cél az volt, hogy a család végre saját, közös tulajdonú ingatlanba költözhessen. Miután használt lakásban gondolkodtak, a 2 meglévő gyermek után 1 430 000 Ft vissza nem térítendő csok támogatásra számítottak, amivel az összegyűjtött önerőt szerették volna kiegészíteni, hogy megkapják a szükséges lakáshitelt.

Igen ám, de a csok igénylésüket a bank visszadobta azzal, hogy a pár nem él azonos lakcímen. Persze, hogy nem, hiszen megismerkedésük idején külön éltek, majd amikor a férfi az anyukához költözött, akkor a lakcímbejelentéssel nem foglalkoztak. Ez akkor került volna legfeljebb csak szóba, amikor már a közös, új otthonukba költöztek volna.

Persze a közös lakcím – amit lakcímkártyával kell igazolni – ezen család esetében nem jelentett problémát, hiszen gyorsan elintézhető ügyről van szó. Fontos, azonban, hogy ha van gyermek, akkor annak is a párral közös lakcímen kell élnie. Nehezebb lehetett volna a helyzetük, ha albérletben élnek, és a bérbeadó esetleg nem engedi bejelentkezni őket az ingatlanba. Ilyenkor ki kell találni, kihez is legyen a család összes csok-kal érintett tagja bejelentve.

Azért is érdemes ezzel a kitétellel tisztában lenni, mert lakásvásárlásnál általában szorít az idő, a vevők aggódnak, hogy az adásvételi szerződésben meghatározott határidőből nehogy kifussanak, hiszen akkor kötbért kell fizetniük. Egy ilyen plusz kör pedig napokat, vagy akár egy hetet is jelenthet, ami feleslegesen megakasztja a folyamatot.

Ráadásul a családi kedvezmények egyre többeket érintenek majd, hiszen július 1-től a meglévő mellett újabb lehetőségekkel is élhetsz:

1. Marad a vissza nem térítendő csok támogatás a használt és újépítésű ingatlanokra, ez az újépítésű lakás vásárlásánál vagy építésnél akár 10 millió Ft-ot is jelenthet. Erről itt olvashatsz bővebben.

2. Jön a falusi csok, ami akár 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást jelent használt lakás vagy ház vásárlására a kormány által meghatározott kistelepüléseken. Több információ itt találsz a falusi CSOK-ról, a településlista pedig itt érhető el.

3. Július 1. után használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználható az állami támogatású, maximum 3%-os fix kamatú, akár 15 millió Ft összegű csok hitel. Ez egy 20 éves futamidejű piaci hitelez képest csaknem 4,7 millió Ft pénzügyi előnyt jelent a teljes futamidő alatt, vagyis ennyivel kell kevesebbet visszafizetni összességében.

4. Új elem a babaváró támogatás, ami akár 10 millió Ft kamatmentes hitelt jelent akkor, ha július 1. után baba születik. Még több információt itt olvashatsz erről.

A cikk megjelenését támogatta a Bankmonitor.

Ha csok-hitelt szeretnél, esetleg szükséged van mellé piaci lakáshitelt is kiegészítésképpen, akkor az alábbi lakáshitel kalkulátorral megtalálhatod a számodra legjobb, személyre szabott ajánlatot.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Szijjártó Péter is értékelte a horvát választást

Szijjártó Péter is értékelte a horvát választást

A külgazdasági és külügyminiszter örül a magyar sikernek.

Ukrajna a Krímben lendült támadásba

Ukrajna a Krímben lendült támadásba

Ezek történtek csütörtök reggelig az orosz–ukrán háborúban.

Arra ébredtünk, hogy Orbán Viktor átírta a költségvetést

Arra ébredtünk, hogy Orbán Viktor átírta a költségvetést

Többet szánnak egészségügyre és nemzetpolitikára is.

© 2024 (v2.202102)