Makovecz ház Szadán, erdő mellett, patakparton

A gödöllői dombság egyik legkedveltebb településén, Szadán jártunk. Itt számos minőségi, prémium családi házat találni. A település általános képe is igen fejlett és a közlekedési kapcsolatai is kiválóak, nem csak Gödőllő, de Észak-Pest és Észak Buda felé is.

Nem is gondoltuk, hogy errefelé ilyen gyönyörűségeket is találni. Íme egy jellegzetes, Makovecz stílusú ház Szada természetvédelmi területének közelében, erdő és patak szomszédságában.

A terveket az Ybl-díjas Gerencsér Judit (Makovecz Imre közvetlen munkatársa) készítette. A tervező szerint ez a ház örök: megállja a helyét száz év múlva is.

A telek is kellően tágas, 2000 nm-es, tizenéves gyümölcsfákkal, 30 méterre lefúrt kúttal. A közlekedés is kiváló, hiszen 3-5 perc alatt elérhetjük a fővárosba vezető autópályát.

A ház alapterülete sem kicsi, 250 négyzetméter. Ebből 190 négyzetméter a földszinti lakórész és az emeleten további 60 négyzetméter hasznosítható stúdióként, vagy irodaként, akár műteremként. Az otthon 60 négyzetméteres kétállású garázzsal, valamint elöl és hátul nagy teraszokkal és erkéllyel is rendelkezik.

A falak 38 cm-es Porotherm téglából készültek és 4 cm-es hőszigetelő anyaggal vonták be. A nyílászárók boroveci fenyőből készültek, védőgáz hőszigeteléssel és fényvisszaveréssel ellátottak. A tető fedőanyaga pedig – a Makovecz Imre által tervezett házakra sajátságosan jellemző – német terméspala. A fűtésről Viessmann kazán gondoskodik.

A napkollektorok elhelyezésére szolgáló bakok a tetőn el lettek helyezve és a kazán bekötés is megtörtént.

A ház akár két generációssá is alakítható, mert a különbejáratú tetőtérnek létezik egy 120 nm-es három szobás apartman terve, valamint a keleti hajóban van egy további, 80 nm-es szabad felhasználású terület. Mindkét hajóban kész az aljzatbeton, szennyvíz, villany, fűtés kiállásokkal, ablakokkal.

Ez az egyedi stílusú otthon ideális olyan családoknak, akik csendes, nyugodt környezetben szeretnének élni, mégis közel a nagyvárosi nyüzsgéshez és nem szeretnek kompromisszumot kötni a minőség terén.

A cikk megjelenését az otthon hirdetője támogatta.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Lengyelország kissé befeszült Ukrajna irányába, Zelenszkij egész nap az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt. Háborús összefoglaló este.

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Már vagy tíz éve téma, s mostanában megint erősödik a polémia a rovarokról, mint lehetséges jövőbeli élelmiszerről. Jegyzet

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Egy szakjogász szerint indokolatlan lenne a napokban felreppent szigorítás a jogosítványoknál.

© 2023 (v2.202102)